Безплатно приложение позволява да се извърши самооценка на всеки проект

...
Безплатно приложение позволява да се извърши самооценка на всеки проект
Коментари Харесай

110 сгради в България са със зелен сертификат EDGE

Безплатно приложение разрешава да се извърши самокритика на всеки план, споделя Атанас Шутов, управител бизнес развиване и началник на Центъра за подготвеност в Източна Европа към „ SGS България “

- Колко са зелените здания в България и какъв брой би трябвало да станат до 2030 и надлежно до 2050 година?

- SGS работи по програмата за зелено строителство на IFC – EDGE Buildings в България от 2018г. и досега сме сертифицирали 110 здания. Тук влиза и първата в Европа постройка сертифицирана по стандарта EDGE като чисто нулево въглеродна. Това е високо енергийноефективна срада, която създава на място или набира задоволително безвъглеродна възобновима сила, нужна да покрие годишното й енергийно ползване, а при положение на остатъчни въглеродни излъчвания се употребяват въглеродни обезщетения. Все още няма доста такива у нас, само че с новите регламенти на Европейски Съюз от 2030 година всички нови здания ще би трябвало да бъдат чисто нулево въглеродни, а от 2050 година всички съществуващи здания ще би трябвало да бъдат такива.

- Как може да се озелени всяка постройка, без значение по кое време е издигната?

- Необходими са ясни и самостоятелни данни, които да ви разрешават да моделирате решения, показващи коя алтернатива за зелено модернизиране работи най-добре за другите видове здания. Това незабавно звучи интензивно и скъпо във връзка с времето за една постройка, да не приказваме за портфолио от такива. Добрата вест е, че инструмент като EDGE APP e особено планиран да направи това. Свободно наличното приложение EDGE дава елементарен достъп до тези самостоятелни данни и съдържа лист с ограничения за успеваемост, които могат да оказват помощ да извършите съществуваща постройка по-екологична.

- През какви стадии минава узаконяването по EDGE?

- Сертификацията стартира от безплатното приложение EDGE APP (app.edgebuildings.com), което разрешава на клиента да извърши самокритика на плана и да качи съответната документи. Следва самостоятелен одит на оценката, както и одит на терен, след довеждане докрай на плана. Оттук следва инспекция от сертифициращ орган, който преглежда информацията и издава документа. EDGE e използван за нови и съществуващи здания и има три равнища на сертификация – EDGE Certified, EDGE Advanced и EDGE Zero Carbon. Това би разрешило на доста компании да се съсредоточат върху усъвършенствания на успеваемостта и в последна сметка да доближат до нулев въглероден отпечатък.

 

Алек Вучков. Текстът е от бр. 02/2022 на сп. „ Мениджър “

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР