Безплатните закуски за децата в подготвителните групи и учениците от

...
Безплатните закуски за децата в подготвителните групи и учениците от
Коментари Харесай

Безплатните закуски за децата до IV клас ще са два вида, финансирането - с 8 млн. лева повече

Безплатните закуски за децата в подготвителните групи и учениците от първи до четвърти клас ще са два типа от 2019 година: съществена и подкрепяща. За да се предлага по-здравословно и разнообразно меню, плануваните средства от страната за обезпечаването на безплатната за децата храна ще се усилят с 8 милиона лв. следващата година, заяви министърът на образованието и науката пред OFFNews.
 Повече пари за психолози в учебните заведения и нови стипендии за учениците в дуални класове следващата година  Национален институт по метеорология и хидрология излиза от Българска академия на науките с цялото си имущество на 1 януари 2019 година, бюджетът му - с 10% растеж  Учителските заплати се подвигат приблизително с 20%, само че не еднообразно за всички
" Увеличаваме парите с 1/3, защото до момента се получаваше доста ниска стойност за едно дете. Предстоят и промени в нормативната уредба, посредством които ще кажем, че закуските би трябвало да дават отговор на наредбите на Министерството на здравеопазването за качествена храна. Ще дадем също по този начин опция на децата да избират сред съществена и подкрепяща закуска - сподели министър Вълчев и изясни за какво. - Някои деца отиват нахранени и желаят единствено подкрепяща закуска, други не са закусвали и желаят съществена. "

Повече пари ще има и за превоз на децата и учениците , които пътуват до друго обитаемо място, с цел да посещават детска градина или учебно заведение.

Предвидени са 43,2 милиона лв. за 2019 година Те са с 4,3 млн. повече, в сравнение с през 2018 година Сумата ще подсигури освен превоза, само че и поддръжката на рейсовете.

Налице е наклонност за повишаване на броя на пътуващите деца и ученици, като за образователната 2017/2018 година той доближава 88 282.

През последните две години правото на превоз бе разширено - първата година бяха включени всички пътуващи възпитаници до завършването им на гимназиалния стадий, като рейсът ги оставяше до най-близкото учебно заведение. Миналата година маршрутите бяха разширени и се включиха и най-близките професионални гимназии. Така в случай че най-близкото до дома учебно заведение е неспециализирано, само че учиш в професионална гимназия в региона, страната обезпечава разноските за превоза до нея.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР