Безплатните противогрипни ваксини за хора над 65-годишна възраст все още

Безплатните противогрипни ваксини за хора над 65-годишна възраст все още ...

Ваксините за грип се бавят, срокът за имунизация се скъсява.


Безплатните противогрипни ваксини за хора над 65-годишна възраст все още не са доставени.

Недостигът на ваксини както в България, така и в целия ЕС е заради забавяне на Световната здравна организация, която тази година представи по-късно позицията си за грипните щамове и съответно за състава на противогрипните ваксини.

Тази година 10% от хората над 65-годишна възраст ще могат да се ваксинират напълно безплатно, съобщава Bulgaria ON AIR. Още по тематаГрипът постепенно настъпва, но ваксините се бавят21 окт 2019 08:1810

Общопрактикуващите лекари обаче се обявиха срещу това условие, тъй като нямат ясни и точни критерии как да отсеят кои хора да бъдат ваксинирани безплатно.

В същото време те са недоволни и от твърде краткия срок за имунизация на хората.

Според епидемиолога проф. Мира Кожухарова обаче отпуснатите ваксини са достатъчни, тъй като интересът към тях в страната все още е твърде нисък.

Именно заради ниския интерес в България традиционно се поръчват около 150 000 ваксини за сезон, а сега са добавени още 145 хиляди безплатни.

Все още няма епидемична обстановка нито у нас, нито в останалите страни от Европейския съюз.

Експертите съветват, че сега е най-подходящият момент за имунизация, тъй като на организма са нужни 21 дни, след като бъде сложена ваксината, за да може да си изгради имунитет.
По публикацията работи: Боряна Павлова

Източник: dnes.bg