Безплатните противогрипни ваксини за хора над 65 години ще бъдат

...
Безплатните противогрипни ваксини за хора над 65 години ще бъдат
Коментари Харесай

За 120 000 пенсионери ще има безплатни противогрипни ваксини

Безплатните противогрипни ваксини за хора над 65 години ще бъдат доставени през втората половина на октомври. Това заяви държавният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев в студиото на Сутрешния блок на Българска национална телевизия. Четири варианта на вируса ще ни нападат тази зима. Страната ни е на едно от последните места в Европа по брой на закупени ваксини.

За пръв път възрастни хора над 65 години могат да се имунизират гратис против грип, планува стратегия на здравното министерство.
Ако са безвъзмездни, ще сложа, тъй като ние сме пенсионери с понижен бюджет. Ще има ли за всички, не наште и ваште отново. Хубаво е, когато се пусне, да има за всички.
Тази есен има обезпечени ваксини за 120 000 души или за 10% от пенсионерите. Ако броят на искащите се окаже по-голям, имунизации ще се слагат по преценка на персоналния доктор. Очакваше се имунизациите да стартират още при започване на октомври, само че поради проблем с компанията снабдител това ще стане с малко забавяне.
доктор Ангел Кунчев - основен държавен здравен контрольор: Поради чисто механически аргументи с доставките, това ще стартира някъде втората половина на октомври, по-вероятно до края на месеца, само че нищо съдбовно, и ноември и декември да се реализира имунизацията е тъкмо в точния момент.
1257 души в страната са болни от грип и остри респираторни болести през миналата седмица, по данни на Националния център по заразни заболявания.
доктор Ангел Кунчев - основен държавен здравен контрольор: Последните няколко години нормално се сблъскваме с зараза втората половина на февруари, несъмнено, гаранция няма, може да бъде и по-рано и по-късно.
Четири варианта на вируса се чакат тази зима - Бризбейн, Канзас, Виктория и Ямагата. Ваксината оказва помощ за по-лекото протичане на болестта и се предлага най-много за възрастни и хора с хронични болести.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР