Безплатни занимални за децата на работното място на родителите, предвижда

...
Безплатни занимални за децата на работното място на родителите, предвижда
Коментари Харесай

Държавата ще ни помага като осигури безплатна детегледачка на работното ни място

 Безплатни занимални за децата на работното място на родителите, планува нов план на общественото министерство. От услугата ще могат да се възползват и фамилии, чиито деца не са признати в ясла или детска градина.

Катерина е майка на три деца и работи в спешното поделение на столичната Окръжна болница. Смените й постоянно са от ранни зори до късно през нощта. Тя мъчно съумява да съчетава грижите за децата и тези за пациентите. 

" Мъжът ми пътува постоянно в командировки. Понякога ми се обаждат от градината и ми споделят, че някое от децата има температура и няма кой да го вземе ", споделя пред камерата на Нова телевизия Катерина Мишева.

От лечебното заведение ще са измежду първите кандидатстващи по новата стратегия. Вече са намерили и уместно място за бъдещия детски ъгъл. Надяват се по този начин да привлекат повече млади фрагменти, от които се нуждаят.

" Хубаво е да си спокоен, че до момента в който изпълняваш професионалните си отговорности, детето ти е на другия завършек на болничното заведение и има кой да го гледа ", разяснява Анна Николова, началник на " Спешното поделение " в УМБАЛ " Св. Анна ".

Бюджетът на новата услуга е 15 милиона лв.. По план на общественото ведомство парите ще стигнат за създаване на детски центрове в към 200 компании. Идеята е родителите да могат да се възползват от услугите на детския център целодневно или почасово, както и по време на ваканциите на учениците.

" За нас това е добър тласък и може би косвено ще повлияе и на тематиката за подправените болнични ", добавя  Зорница Русинова, зам.-министър на труда и обществената политика.   

Подобна занималня, въпреки и частна, към този момент работи в постройката на КНСБ. Грижи се поставят за към 50 деца, за които е обезпечено хранене и подготовка на домашните.

" Работното ни време е съобразено със самите чиновници. Идвайки на работа те са спокойни, може да си оставят детето и по-късно да си правят работните отговорности ", споделя Спас Кръстев, шеф на детски център.

Парите за новата стратегия ще отидат за съоръжение на занималните и заплати на детегледачите за една година. При триумф на плана се планува той да бъде удължен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР