Безплатни профилактични прегледи за пушачи ще има в София, Благоевград

...
Безплатни профилактични прегледи за пушачи ще има в София, Благоевград
Коментари Харесай

Преглеждат безплатно пушачи от 31 май

Безплатни профилактични прегледи за пушачи ще има в София, Благоевград и Враца. Кампанията започва на 31 май и ще продължи до края на годината. Целта е ранно разкриване на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), известна като заболяването на пушачите.

Освен пушачите, и тези, които пушат бездимни цигари, да изследват белите си дробове. Това приканват уредниците на новата Национална акция за безвъзмездни профилактични прегледи за пушачи в София, Враца и Благоевград - Сдружение " Национална асоциация за профилактика на белодробни заболявания ", взаимно с Министерството на здравеопазването и Столична община.

Според ръководителя на сдружението доктор София Ангелова по-новите артикули не са по-малко токсични за клетките от стандартните цигари. " Забелязваме необятно разпространяване на бездимните цигари и изключително измежду учениците ", сподели тя.

Независими проучвания в лабораторни условия са посочили, че в дима от IQOS летливите органични съединения, полициклични ароматни въглеводороди и въглероден оксид участват. Димът на IQOS има 84 % от никотина на стандартната цигара. Като експерти и лекари ние споделяме: " Щом има никотин, ще има и взаимозависимост. Децата, които стартират да пушат новите устройства, тъй като те са доста привлекателни за тях, доста рано стартират да развиват взаимозависимост, а след това огромна част от тях заради дефицит на никотин от устройството минават на смесено пушене, което е изключително рисково ", разяснява доктор Ангелова.

Тя счита, че по същата причина димът от тези устройства е също по този начин нездравословен за близките, само че публични данни към момента не са изнесени, заради късото време /от 2 години/ от въвеждането им в приложимост.

Тютюнопушенето е водеща причина за белодробните болести и единствената предотвратима, уточни още пулмологът. По време на миналогодишната акция за 6 месеца са прегледани 437 души и при 138 от тях е открита Хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, недиагностицирана досега. Трима от пациентите са изпратени за неотложно хоспитализиране, а 40 ориентирани към пулмологични кабинети за лекуване на хроничното им заболяване. При четирима е открит карцином на белия дроб.

Проведена измежду пациентите анкета демонстрира, че от 437 прегледани 351 или 80 на 100 са показали, че не желаят да се пуши в заведенията. От тях болшинството са пушачи.

Сдружение " Национална асоциация за профилактика на белодробни заболявания " и Сдружение " Въздух за здраве " са обединили старания за дофинансиране активността на пулмолозите - в болничната и доболничната помощ, както и акцията за профилактика на белодробното здраве на премине на национално равнище. В резултат още два флуорографа ще бъдат предоставени във Враца и Благоевград за профилактичните прегледи, разгласи доктор Ангелова.

Национална акция за безвъзмездни профилактични прегледи за пушачи, пасивни пушачи и пушачи на бездимни цигари в София, Враца и Благоевград започва на 31 май, в деня на Световния ден без тютюнев пушек, който протича под мотото " Тютюнопушене и бял дроб ".

Хроничната обструктивна белодробна болест /болестта на пушачите/ е към този момент на трето място в света като причина за гибел. От 10-те най-смъртоносни заболявания 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза. Белодробните заболявания са преди всичко в България по заболеваемост, като от ХОББ към този момент страдат близо 15 на 100 от хората, разгласи доктор Александър Симидчиев - ръководител на Сдружение " Въздух за здраве ".

На конференцията участва и доктор Стефан Узунов, шеф на Втора градска болница в София, който приветства самодейността.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР