Безплатни прегледиМинават между 6 и 10 години, докато се постави

...
Безплатни прегледиМинават между 6 и 10 години, докато се постави
Коментари Харесай

Ендометриозата пречи на жените да заченат

Безплатни прегледи
Минават сред 6 и 10 години, до момента в който се сложи вярната диагноза

Ендометриозата е подло заболяване, което визира 1 от 10 дами в репродуктивна възраст. При него тъкан, сходна на тази от вътрешната обвивка на матката (ендометриум), се разраства отвън нея, нормално в други органи в региона на таза, само че е допустимо и отвън него. Това предизвиква мощни, от време на време нетърпими болки в дребния таз, изключително по време на менструация, както и щедро кръвотечение. Заболяването постоянно може да бъде неглижирано или сбъркано с други диагнози. Понякога даже протича безсимптомно, по тази причина в международен проект статистиката споделя, че са нужни сред 6 и 10 години за точна диагноза. Една жена приблизително посещава 8 разнообразни доктори, с цел да й бъде открито болестта.

Късното слагане на диагноза има директно отношение към по-тежкото протичане на ендометриозата, както и към утежняване на репродуктивните качества при дамите. Между 30 и 50 на 100 от дамите, които срещат репродуктивни усложнения, имат ендометриоза.

За пета поредна година фондация „ Ендометриоза и репродуктивно здраве “ инициира безвъзмездни прегледи за болестта в цялата страна през март и април. Кампанията има за цел да даде достъп на дамите с ендометриоза или подозрения за това заболяване до надеждни експерти, с цел да получат навременна диагноза и съответна помощ. Ранното диагностициране и ефикасното лекуване трагично биха понижили опустошителното влияние на болестта върху репродуктивната система на дамите.

Пълният лист от медицински заведения, предлагащи безвъзмездни съвещания за ендометриоза, ще бъде обявяван поетапно на страницата на фондацията -. Там се разгласяват и имената, графикът на експертите и телефоните за записване.

През март ще се състои и пациентска онлайн конференция под надпис “Ендометриоза – невидимата болест ”, която ще бъде предавана онлайн в две следващи недели – на 12 и 19 март. В конференцията ще вземат присъединяване водещи медицински експерти, психолози, пациенти и терапевти, с които ще се разискват тематики като ръководство на болката при ендометриоза, нови лечебни подходи, постоперативна грижа, опазване на фертилитета, хранене и метод на живот, придвижване и други Повече информация по отношение на конференцията - записване за присъединяване, презентатори, стратегия, са оповестени на страницата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР