Безплатни прегледи за пациенти с витилиго започват в УМБАЛ Св.

...
Безплатни прегледи за пациенти с витилиго започват в УМБАЛ Св.
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за пациенти с витилиго в УМБАЛ Св. Иван Рилски

Безплатни прегледи за пациенти с витилиго стартират в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ от 24 октомври до 19 декември. Това оповестиха от пресцентъра на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. Те ще се организират от проф. Соня Марина от понеделник до четвъртък сред 13:00 и 16:00 часа в кабинет номер 6.
Витилигото е кожно, незаразно заболяване. Характеризира се със загуба на пигмент и поява на бели петна по разнообразни елементи на тялото и лицето, скалпа и лигавиците. Заболяването може да се появи във всяка възраст, само че най-често сред 15 и 20 години. По-често визира дамите. Най-често се отключва от претърпяно стресово събитие.
Болестта се демонстрира с депигментирани петна, заобиколени от естествена кожа. Те са с диаметър от 5 мм до 5 cм или повече. Болестта прогресира посредством последователно разширение на старите петна или посредством развиване на нови. Трихромното витилиго (три цвята: бял, светлокафяв, тъмнокафяв) показва другите стадии в развиването на заболяването. Най-често се следи както към естествените отвори (уста, очи, анус, гениталии), по този начин и на местата, където костите са изпъкнали или кожата е подложена на контузия. Фокалният вид витилиго се характеризира с едно или няколко петна на едно място, а генерализираният – с необятно разпространяване на депигментирани петна, постоянно със забележителна симетричност. При типа “lip-tip ” се ангажира кожата към устата, дисталните фаланги на пръстите на ръцете и краката, само че може да засегне зърната на гърдите, гениталиите и ануса. При универсалното витилиго има съвсем цялостна до цялостна липса на пигмент. Сегментното витилиго нормално се развива едностранно. Болестта може да се съпровожда от бяла коса и прибързано побеляване, лимитирани области от бяла коса или липса на коса.
Приблизително 30% от хората с витилиго имат роднина със същото заболяване. Витилигото не е единствено козметичен проблем. При някои пациенти (напр. подрастващи) може да докара до сериозна психическа контузия и обществена изолираност.
Поставяне на диагноза
Диагностиката по никакъв начин не е сложна, тъй като става въпрос за забележими промени – загуба на пигмент и бели петна по кожата. Диагнозата се слага с обзор при кожен лекар и се поддържа от проучване с Удова светлина и хистология, която демонстрира естествена кожа без меланоцити.
Лечението има за цел да възвърне изгубения цвят на кожата, само че не може да подсигурява прекъсване по-нататъшното развиване на заболяването и поява на нови петна.
Записване за безвъзмезден обзор
Безплатните прегледи се отнасят единствено за пациенти с петна по кожата, върху които липсва пигментация. Записването на час става от тук или посредством профила на проф. Марина в системата Superdoc.bg/lekar /prof-sonya-marina-7857.
Пациенти, които нямат изброените признаци, ще бъдат преглеждани против предоставено направление или против възнаграждение.
Проф. Соня Марина има близо 40-годишен стаж в региона на дерматологията. Автор и съавтор е над 130 научни изявления, 7 учебника, 2 монографии. Член е на Българското дерматологично сдружение, Европейската академия по дерматология и венерология, на Нюйоркската академия на науките и др.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР