Безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде) ще

...
Безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде) ще
Коментари Харесай

УМБАЛ Свети Георги - Пловдив провеждат безплатни очни прегледи

Безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде) ще организира от 14 януари до 15 февруари Клиниката по очни заболявания на УМБАЛ „ Свети Георги” – Пловдив. Желаещите би трябвало да се запишат авансово на телефон 032/602 649 в работните дни от 8.00 до 12.00 часа.

Прегледите за глаукома и катаракта ще се организират с премерване на вътреочното налягане. Глаукомата е една от водещите аргументи за необратима слепота в международен мащаб, изясни началникът на Клиниката по очни заболявания проф. доктор Нели Сивкова, дм, FEBO. Сравнително високата периодичност и тежката инвалидизация на пациентите, която настава заради трайна загуба на зрението, дефинират глаукомата като социално-значимо заболяване. Много постоянно болните с глаукома имат и вътрешно перде – старческа катаракта.

Затова, когато се провежда скрининг за интензивно разкриване на заболели с глаукома, наложително се прави цялостен очен обзор за разкриване и на други рискови болести във възрастта след 55 години, да вземем за пример катаракта, макулна недъгавост, обвързвана с възрастта и други

Липсата на ранна симптоматика при множеството форми на глаукома е причина болестта да се открива късно - във фаза на напреднало увреждане, 2 когато лекуването е незадоволително дейно или не може да бъде извършено. Очните лекари предлагат във възрастта след 55 години да се прави един път годишно профилактично проучване на зрението и премерване на очното налягане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР