Безплатни жилища и столови, песни в прослава на Мао Цзедун:

...
Безплатни жилища и столови, песни в прослава на Мао Цзедун:
Коментари Харесай

Работнически фолклор и субсидирани бисквитки - последното китайско село с "маоистка мечта"

Безплатни жилища и столови, песни в възхвала на Мао Цзедун: добре пристигнали в Нанцзе, селото, което се счита за последния бастион на комунистическата фантазия в един Китай, отдал се на пазарната стопанска система. Всяка година над 500 000 гости прииждат към селцето в провинция Хънан, трансформирало се в туристическа атракция.

В миг, когато се чака до дни ръководещата Комунистическа партия да даде втори мандат на водача си Си Цзинпин след значим конгрес, Нанцзе остава правилно на заветите на Мао, управлявал Китай с желязна ръка от 1949 до 1976 година. Също като в разгара на " Културната гражданска война ", 3700-те селяни се будят всяка заран от високоговорители, от които звучат лозунги в възхвала на някогашния водач. Всяка заран стартират работа с " червени " песни от комунистическия репертоар.

Маоистки фолклор, общи богатства и фабрики, които са благосъстоятелност на колектива: Нанцзе следва модела на 50-те години, отпреди промените, трансформирали Китай във втората международна стопанска система. В подножието на скулптура на Мао туристите могат да се качат на дребен червен трен и да посетят парковете, заводите и груповите жилища на селището, където жителите им описват за насладите на колективизма. Те живеят в скромни жилища, които са идентични - от мебелите, до тв приемниците с плосък екран.

" Нямам от какво да се оплача от живота си тук ", споделя пред Агенция Франс Прес Ван Чунцзю, пенсионерка, която държи айфон.

Субсидирани бисквити " Орео "

Апартаментите, медицинските грижи и храната са безвъзмездни за жителите. Те имат достъп до стол и имат карта, която се презарежда автоматизирано. С нея вършат покупките си за храна - от зеленчуци до бисквити " Орео ". В подмяна на това работят за скромна заплата в селските предприятия, измежду които има заводи за бира, за полуготови нудълси или за ракия.

Даже " Си Цзинпин желае всички да учат ръководителя Мао ", показва задоволството Ван Хунбин, ръководител на Китайската комунистическа партия в Нанцзе от 1976 година, който ще взе участие в конгреса в Пекин идната седмица. В началото на 80-те години, до момента в който Китай се отдалечаваше от колективизма, селският водач решил да се придържа към него. " Навремето доста от хората не ни схванаха, не ни поддържаха. Някои даже ни подлагаха на критика ", изясни той наскоро пред държавна медия.

Но след последния партиен конгрес през 2012 година и идването на власт на Си Цзинпин " изявленията на централното държавно управление ставаха все по-близки до пътя, определен от Нанцзе ", твърди Ван. Днес локални служители и членове на партията се смесват с туристите, пристигнали да учат " духа на Нанцзе ".

Трудно е обаче да се каже доколко маоистките правила се ползват в действителност. В предприятието за нудълси ръководителите признават, че " всекидневно " провеждат хорове, които пеят комунистически песни за посетителите публицисти.

" Истински комунисти "

Над 90 на 100 от работещите в 26-те кооперативни предприятия не са поданици на Нанцзе и не се употребяват с привилегиите, непокътнати за локалните. През 2008 година следствие на в. " Садърн метрополис " сподели, че селището е взело банкови заеми на стойност над 1.6 милиарда юана (206 милиона евро).

Но високопоставените китайски водачи са наредили на провинция Хънан да реши казуса, декларира Ван пред Агенция Франс Прес. Дълговете бяха анулирани. " Оттогава селото разчита на силата на своите предприятия за развиването си ", твърди той гордо, добавяйки, че облагите са се повишили с 24 на 100 за една година.

Днес Нанцзе получава дивиденти от имиджа си на егалитарен парадайс спрямо разликите в приходите, до които докара пазарната стопанска система на други места в Китай. Това обезпечава на селцето поддръжката на високопоставените ръководители и на необятната общност. " Това там са същински комунисти ", декларира през смях продавач в магазин за алкохол, ситуиран тъкмо отвън селцето. " В съпоставяне с тях можем да кажем, че сме капиталисти. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР