Безплатна студена бира събра близо 100 ентусиасти да чистят най-дългия

...
Безплатна студена бира събра близо 100 ентусиасти да чистят най-дългия
Коментари Харесай

Акция „Бира за смет“ чисти плажа

Безплатна студена бира събра близо 100 запалянковци да чистят най-дългия
плаж по българското Черноморие. Доброволците, за най-малките от които имаше и лимонада, се забавляваха в неповторимата акция “Бира за боклук ” на брега на Шкорпиловци.

Купонът се провежда от младите ротарианци от “Ротаракт-клуб Варна” посредством фейсбук. Само за 2-3 часа бяха събрани над 2 тона отпадъци, от които 1080 кг пластмасови боклуци.
 02_01-2  02_01-1
„ Домакинства са изхвърляли на плажа остарели хладилници, цели корпуси на остарели пластмасови риболовен лодки, намерихме даже бутилка „ Веро ”, продавана в България през 70-те години на предишния век, – описа пред „ Труд ” Виктория Парашкеванова от клуба. – Идеята за акцията пристигна непринудено от наш член и почитател на къмпингуването. Той изкарал един уикенд на плажа край Шкорпиловци и за два дни събрал отпадъци за един багажник ”, изясни тя.

„ Ротаракт ” е младежка стратегия, основана и спонсорирана от ротари клубовете в страната. Според младите варненски ротарианци задачата на тяхната акция е да се покаже на хората какъв брой доста отпадък изхвърлят на брега и да се провокира възприятието за отговорност в огромни и дребни към природата и виталната ни среда, както и табиет да почистват след себе си и другите.

Организаторите осигуриха чували и ръкавици, както и 100 кенчета бира с партньорството на “Каменица”, лимонада за дребните и камион за транспортиране на отпадъците, пратен от компания “Бляк Сий Рисайклинг “.
Намери се и мезе – началник -готвачът Йордан, прочут от неповторимата кулинарна концепция “Прегърни готвача” подготви на плажа 18 кг пържени картофи, създадени в негово персонално биостопанство.
Сред участниците имаше и много фамилии с деца, множеството си носеха ядене и пийване от къщи. Първо бе почистена една зона от 2 км и откакто се поддържаха с бира, лимонада и закуски, доброволците продължиха да събират боклука на още 2 километра.

Реално с акцията е почистена 1/3 от най-големия плаж по Черноморието, който е с дължина 13 км и тук-там пясъчната линия доближава 100 метра.

Първата „ Бира за боклук ” се организира на 20 май, като задачата на уредниците бе да се изпревари началото на сезона, разгласен за дните към 24 май.

Следващата акция на “Ротаракт-клуб Варна” няма да е на плажа, а ще бъде за разчистване на парка към Аладжа манастир.

И този сезон
Търсят се спасители


„ Заплатите на спасителите са положителни – към 1500 лева, единствено на Златни пясъци. Всички останали действително получават по 800-900 лева, като на доста места ги употребяват и като общи служащи и не им обезпечават храна и превоз. Затова всяка година се появява недостиг, макар че фрагменти има достатъчно”, сподели пред „ Труд ” ръководителят на Областния съвет на БЧК във Варна Илия Раев. За това лято 2018 БЧК-Варна е обучил 100 нови спасители и е сертифицирал 550. Проблемът е, че огромна част от по-опитните бързо си намират работа в Гърция, Испания и Съединени американски щати за тройно и четворно повече пари. Затова нерядко по плажовете у нас дежурят пенсионери.

Дежурства
по плажовете
4 линии край Варна остават без защита


Плажовете край Варна, които имат стопани, ще открият сезона най-късно до 1 юни, сподели инспекция на “Труд”. Първи това сториха курортите на север още в средата на май. До 24 май почистени и подравнени с машини бяха и градските линии, на които към този момент има и спасители.

23 от линиите в района обаче ще останат без наематели, макар че част от тях са обичано място за отдих на варненци през уикендите. Такъв е големият плаж на Камчия. Част от него обезпечава за своя сметка Санаторно-оздравителният комплекс “Камчия”, където ще летуват младежи и деца от над 60 страни по света.
Държавата отпусна и тази година 321 000 лева на регионалната администрация, за водна защита на 19 безстопанствени плажа. Други 4 ще останат без никакъв контрол. Сред тях са девствената линия на Паша дере, Кара дере и плажчето под нос Галата.
Офицерския плаж пък е най-мръсната точка по цялото ни Черноморие.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР