Безплатен скрининг за риска от туберкулоза ще се проведе от

...
Безплатен скрининг за риска от туберкулоза ще се проведе от
Коментари Харесай

Безплатен скрининг за риска от туберкулоза в УМБАЛ Свети Георги

Безплатен скрининг за риска от туберкулоза ще се организира от 3 до 7 декември в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ " Свети Георги “. Мотото на самодейността, която се провежда четири пъти в годината, е " Седмица на отворените порти “ и в нейните рамки гратис се правят медицински съвещания. Участниците в скринингите, при които има подозрение за туберкулоза, се насочват за контролни прегледи, ренгтенови фотоси и микробиологични проучвания на храчка. На огромна част от тях се прави туберкулинов кожен тест – прочут като " Пробата на Манту “. С него се открива зараза с туберкулозната бактерия, изясни завеждащият отделението доктор Веселин Давчев. 

Желаещите да се включат в безплатния скрининг би трябвало да го създадат във времето от 08:00 до 13:00 часа, от 3 до 7 декември в това число, на адреса на Отделението по фтизиатрия – бул. " Пещерско шосе “ №66А, в съседство с Хирургичния блок на УМБАЛ " Свети Георги “. Допълнителна информация за " Седмицата на отворените порти “ може да се получи на телефон: 032 602 770. 

Скринингът в УМБАЛ " Свети Георги “ се организира на всеки три месеца в годината като част от Националната акция за предварителна защита и надзор на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за битка със СПИН, туберкулоза и малария. Кампанията цели повишение на информираността на обществото за риска от туберкулоза и в същото време с това всеки пациент получава достъп до здравни услуги. Най-често във фокуса на скрининга са случаите на латентна туберкулоза, като продължава и скринингът при рисковите контингенти. 

Характерно за латентната туберкулоза е, че тя минава безсимптомно и при инфектираните лица не се следят клинични, микробиологични или рентгенологични данни за съществуване на интензивно туберкулозно заболяване. Макар че хората с латентна форма на болестта не демонстрират очевидни признаци на дейна туберкулоза и не са носители на болестта, те могат да бъдат окачествени като непрекъснати резервоари на инфекцията. При някои от тях има нараснал риск от развиване на интензивно заболяване и те могат да станат източник на зараза. 

Бързото диагностициране и съответното лекуване на болните с дейна туберкулоза са от първостепенно значение за реализиране на надзор над подлото заболяване. Същевременно с това би трябвало да се наблюдава и положението на лицата, които са били в контакт с болния от дейна туберкулоза. Ранното разкриване подсигурява освен изцеление на към този момент инфектираните, само че и спиране на веригата на предаване на заболяването, акцентира доктор Веселин Давчев.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР