Безплатен скрининг за риска от туберкулоза ще се проведе от

...
Безплатен скрининг за риска от туберкулоза ще се проведе от
Коментари Харесай

Преглеждат безплатно за риск от туберкулоза в Пловдив

Безплатен скрининг за риска от туберкулоза ще се организира от 10 до 14 септември в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ "Свети Георги ". Мотото на самодейността, която се организира четири пъти в годината, е "Седмица на отворените порти " и в нейните рамки гратис ще се правят медицински съвещания. На пациентите със подозрение за съществуване на болестта ще бъдат направени спомагателни проучвания, описа завеждащият отделението доктор Веселин Давчев.

Желаещите да се включат в безплатния скрининг би трябвало да го създадат във времето от 08:00 до 13:00 часа, от 10 до 14 септември в това число, на адреса на Отделението по фтизиатрия - бул. "Пещерско шосе " №66А, в съседство с Хирургичния блок на УМБАЛ "Свети Георги ". Допълнителна информация за "Седмицата на отворените порти " може да се получи на телефон: 032 602 770.

В предходния скрининг тази година - от 11 до 15 юни, се включиха 319 души от Пловдив и района. От тях 119 са ориентирани за контролни прегледи, ренгтенови фотоси и микробиологични проучвания на храчка. На по-голямата част - 113 индивида, е изработен туберкулинов кожен тест - прочут като "Пробата на Манту ". С него се открива зараза с туберкулозната бактерия. данните заяви завеждащият отделението доктор Веселин Давчев.

След изброените проучвания е открито, че има 15 заболели със подозрение за болестта. От тях трима са диагностицирани с дейна туберкулоза и са приети в болница, с цел да им се организира интензивно лекуване. Останалите 12 са с латентна форма на заболяването и при тях към този момент се организира химиопрофилактика.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР