Безпилотен соларен дрон постави нов световен рекорд за най-продължителен полет

...
Коментари Харесай

Безпилотен соларен дрон летя 64 дена без прекъсване


Безпилотен слънчев дрон сложи нов международен връх за най-продължителен полет в небето (снимка: Airbus)

Демонстрационният безпилотен дрон Zephyr 8 на американската войска прекара 64 дни в непрестанен полет, който завърши на 18 август. Продължителността на полета бе избрана като невиждана.

Първоначално проектирани и издигнати от английската профилирана компания за отбранителни технологии QinetiQ през 2003 година и в този момент ръководени от Airbus Defence and Space, семейството дронове Zephyr се зареждат напълно от слънчева сила и изпитват издръжливостта си от 2008 година насам, когато Zephyr съумя да извърши 54-часов полет. По това време това беше двойно повече спрямо тогавашния формален международен връх за най-дълъг безпилотен полет.

Zephyr 8, най-новата версия, е основан като част от напъните за създаване на платформа, която може да се употребява за дълготрайни разследващи задачи и да работи като псевдосателит на огромна надморска височина. Дронът може да обезпечи информационен център, равностоен на 25 кули за мобилни телефони.

Издигайки се във въздуха на 15 юни, Zephyr 8 беше ситуиран в стратосферата на височина от 18 000 метра, до момента в който летеше над южните Съединени щати, Мексиканския залив и Южна Америка. Той покри разстояние от 56 000 км. Неговият 64-дневен полет счупи всички известни върхове за устойчивост на аероплан без екипаж.

По време на полета самолетът освен сложи нов връх за устойчивост. Това бе първият му полет над вода, първият полет в интернационално въздушно пространство, първото събиране на данни с директна връзка надолу, до момента в който е в интернационалното въздушно пространство. Отбелязана бе най-дългата непрекъсната серия на сателитна връзка – в продължение на 7 дни, наред с стабилно сателитно командване и надзор от три разнообразни места – две в Съединени американски щати и едно в Обединеното кралство.
още по темата
Zephyr 8 тежи по-малко от 75 кг и има обсег на крилете от 25 м. Неговата електрическа задвижваща система се зарежда от 24 кг литиево-йонни акумулатори, заредени от слънчеви кафези от галиев арсенид, инсталирани на горните повърхности на крилото.

Единствената сянка в този триумфален полет е моментът на приземяването, което се е случило поради „ случай “, стана ясно преди дни. Няма потърпевши от случая с края на полета и няма заплашен различен аероплан. Води се следствие на случилото се. Допълнителните полети са отсрочени най-малко до 2023 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР