Безотговорно е отношението на македонските туристи на фона на събитията

...
Безотговорно е отношението на македонските туристи на фона на събитията
Коментари Харесай

Какво е необходимо да се направи, преди да отидем в планината

Безотговорно е отношението на македонските туристи на фона на събитията от последната седмица. Това сподели пред „ Фокус “ Емил Нешев, шеф на Планинската избавителна работа (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК) за спасяването на петимата македонски туристи, от които трима скиори и двама сноубордисти.

На терен за спасяването им са работили шестима спасители от отряда в Банско, като още най-малко петима са се занимавали със сигнала и организацията за решаването му отвън терен. Нешев не пожела да разяснява финансовото изражение на случая, а посочи обстоятелството, че това е риск освен за туристите, само че и за избавителните екипи, както и за доброволците. „ Това са неща, които нямат финансова стойност “, изясни той.

Нешев напомни какво е належащо да се направи, преди да отидем в планината:

„ Да съберем информация за атмосферните условия, както сега, по този начин и в предходните няколко дни. Това ще ни даде информация какво се е случвало в планината и какви са рисковете, които ни дебнат, с цел да можем да вземем вярното решение дали да предприемем въпросния преход или дейности или да не ги подхващаме. Съответно постоянно да имаме проект за рисков излаз от планината “.

Годината приключи динамично за ППС, сподели още Емил Нешев и посочи, че повече от пет съществени акции са осъществени от планинската работа.

Днес изискванията за туризъм в планините са положителни, оповестиха от Планинската работа. Температурите варират от минус 5 до минус 10 градуса. На множеството места е слънчево, само че има и раздрана облачност в обособени елементи. На заслона на хижа „ Алеко “ има доста мощен вятър. Лифтовите уреди работят в множеството туристически курорти, единствено на някои има затворени писти.

Планинските спасители припомнят да се кара единствено по обработените писти и да се внимава за лавинна заплаха, тъй като не е минала. Туристите да следват единствено зимната маркировка, молят още от ПСС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР