Безопасността по пътищата е много актуална тема в последните дни,

...
Безопасността по пътищата е много актуална тема в последните дни,
Коментари Харесай

Йонко Иванов: Смъртността на пътя не намалява, институциите заблуждават

Безопасността по пътищата е доста настояща тематика в последните дни, откакто станахме очевидци на извънредно тежка злополука край Своге, при която починаха 17 души, а десетки бяха ранени. По този мотив потърсихме за коментар ръководителят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов. Ето какво показа той пред Dir.bg.

- Г-н Иванов, мине се не мине време и станем очевидци на тежка злополука. Ще спрем ли в миналото да приказваме по тематиката. Нови правила за изпитите за водачи, връщане на полигона, нови организация май ще се основава. Има ли смисъл от всичко това?

- Вместо нова организация за пътна сигурност има потребност от нова тактика за пътната сигурност. Говорим за трите съществени фактора- път, лидер, автомобил. Те влизат в общото предписание, което образува политиката за пътна сигурност - надзор, образование, организация на придвижването, медии и общество. Ако това залегне в нова тактика, ще видите резултата. Отново сме очевидци да се приказва за наказания. За нова организация, която да смени държавната комисия за пътна сигурност. Преди 20 години се сътвори Държавната автомобилна ревизия, която след това стана Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ". Преди това в края на 60-те години съществуваше Държавна автомобилна ревизия, която организираше изпити за водачи и се занимаваше с контрола на транспортните средства. После се реши, че тя не е нужна. Тя беше едно гнездо на пенсионирани полицаи. Не работи дейно като конструкция. Сега дали не се цели още веднъж основаването на една такава организация, която да се изпълни с някогашни служители на реда, които нищо не схващат от пътна сигурност. Бившите служители на реда не са създали нищо за пътната сигурност, до момента в който са имали лостовете в ръцете си, а в този момент ли да чакаме нещо от тях. Това предизвика и тематиката, която в този момент се вкара в обществото - да се върне полигонът, да има бонуси и така нататък Явно и новият началник на " Автомобилна администрация " не се е разровил да види в документите, че и в този момент в образованието съществуват такива площадки, които обаче не се назовават полигон, където се дават първичните извършения за запознаване с държанието на колата. Там претендентите за водачите получават умения сред конуси. С малко ефикасни дейности може да се реализира огромен резултат в пътната сигурност. Започвам с образованието. В момента е нужна цялостна смяна на метода, по който се организира теоретичното образование. Говорим за понижаване на броя на теоретичните часове, прекосяване към онлайн форма на образование. Въвеждане на видеоклипове в процеса на образование, които да се употребяват и в самия изпит. Това постанова напълно нова образователна документи.

- Но това зависи от министерството на образованието...

- Това е едно кухо министерство, което през последните 7-8 години има единствено един експерт по пътна сигурност и той е на цивилен контракт. Министерството бяга от отговорност по тематиката. Вижте, всичко се свежда до образование. Тази стратегия може да тръгне от детските градини, през учебните заведения и да свършва в школите, когато хората желаят да изкарат книжки. Става дума за подготовка от дребни на тематика пътна сигурност. Толкова ли е мъчно. Според мен не е неприятно през едни 10 години да се възобновяват знанията на хората. Водачите да минават през един курс.

- Как да стане това?

- Елементарно. Когато се наложи на хората да си подменят свидетелствата, минават през един двучасов семинар, примерно, в който да бъдат осведомени с новостите. Законът за придвижване по пътищата се трансформира неведнъж. Дали има водач, който да е наясно с измененията. Няма. В един подобен курс ще му се обърне внимание, най-малкото на новостите. Нищо комплицирано и нищо излишно не се желае. Хората в по-малките обитаеми места няма кака да наблюдават нещата. Също по този начин и хората над 65 години, тъй като при тях също се вижда, изключително неделните водачи, едно неведение освен на разпоредбите, само че и на метода на ръководство с по-висока скорост. Един възрастен лидер, който кара постепенно на автомагистрала, е тъкмо толкоз рисков, колкото и един млад водач, който в този момент натрупа опит.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР