Безопасността на труда във време на пандемия измести темата за

...
Безопасността на труда във време на пандемия измести темата за
Коментари Харесай

Световен ден за безопасност и здраве при работа

Безопасността на труда във време на пандемия измести тематиката за насилието на работното място

„ Спрете пандемията: Безопасността и здравето на работното място могат да спасят живот " е апелът на Международната организация на труда (МОТ) в Световния ден за сигурност и здраве при работа - 28 април. Поводът е оповестената пандемия от COVID-19, само че задачата на акцията е да се увеличи информираността за вероятните дейности за битка с огнищата на инфекциозни болести на работното място и предварителна защита на риска от разпространяването им.
От организацията обръщат внимание, че наред с възходящата угриженост за запазване живота и здравето на работещите заради увеличаващия се брой на инфектирани с вируса, би трябвало да се обмислят ограничения и по повод възобновяването на активността на предприятията по метод, който ще подсигурява, че връщането на работа няма да докара до ново разпространяване на вируса. „ Нуждаем се от специфични ограничения за отбрана на милионите здравни служащи, на други служащи, които всекидневно рискуват личното си здраве за нас ", безапелационен е генералният шеф на МОТ Гай Райдър.
Рискът за живота и здравето на работещите в изискванията на пандемия измести авансово оповестената тематика, върху която МОТ планираше да обърне особено внимание в Световния ден за сигурност и здраве при работа през 2020 година - „ Безопасна и здравословна среда на работните места, свободна от принуждение и тормоз ". Въпреки това на страницата на организацията остават налични механически артикули и рекламни материали за предварителна защита на насилието и издевателството на работното място.
Пандемията от своя страна извади на дневен ред един от аспектите на издевателството на работното място - принудата. В Инспекцията по труда постоянно се търси консултация от служащи и чиновници, които настояват, че са принуждавани да разписват срещу волята си документи със задна дата, които лишават права, претенции за неплатен отпуск, преустановяване на трудов контракт по взаимно единодушие, платежни документи за изплатени компенсации, които не са получени. В същото време те отхвърлят да подадат писмени и неанонимни сигнали, като настояват, че се тормозят, тъй като работодателят им е заречен след рецесията още веднъж да ги наеме или да ги резервира на работа. ИА ГИТ припомня, че когато служащите и чиновниците положат подписа си под документ, с чието наличие не са съгласни, по този начин лимитират и опцията си да защитят правата си посредством контролните органи на Агенцията или по правосъден ред.
На 28 април се отбелязва и Международният ден на починалите при трудови злополуки. ИА ГИТ припомня, че в изискванията на пандемия работодателите не следва да подценяват отговорностите си за обезпечаване на сигурност и здраве при работа, свързани с други опасности, а работещите не би трябвало да подценяват спазването на разпоредбите. Въпреки понижения размер на работа на предприятията и по-малкото работещи вследствие на това, по време на изключителното състояние бяха регистрирани няколко трудови случая, в това число довели до смъртен излаз, които са били изцяло предотвратими. Падане от височина, попадане напрегнат, пострадване с режещи машини са част от аргументите, довели до тези злополуки, които можеше да бъдат предотвратени при инструктиране и образование на личния състав, предприемане на нужните ограничения за обезопасяване, съблюдаване на разпоредбите от служащите и реализиране на ефикасен надзор за това от страна на работодателите.
Чрез контролната си и осведомителна активност ИА „ Главна инспекцията по труда " интензивно работи за предварителна защита на трудовия травматизъм. При към 180 000 открити нарушавания за година, съвсем половината са на нормите, регламентиращи обезпечаването на здраве и сигурност при работа. За всяко от тях са подхванати ограничения за отстраняването му, което неизбежно води до възстановяване изискванията на труд и до попречване на трудови произшествия, до които нарушаването би могло да докара, в случай че не е било отстранено.
По план „ Превенция за сигурност и здраве при работа " са създадени и интерактивни принадлежности за онлайн оценка на риска за 40 стопански действия, които разрешават на работодателите сами със лични средства да оценят рисковете в своите предприятия и да плануват ограничения за тяхното минимизиране. Помощник-инспектори по план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ " пък са разполагаем на работодателите, с цел да им показват функционалностите на инструментите, които сега се актуализират. И двата плана са финансирани по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ", съфинансирана от Европейски Съюз посредством Европейския обществен фонд.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР