Безопасността е нашата основна ценност и най-важното нещо, върху което

...
Безопасността е нашата основна ценност и най-важното нещо, върху което
Коментари Харесай

Alaska Airlines приземи всичките си самолети Boeing 737 MAX заради изхвръкналия прозорец


" Безопасността е нашата съществена полезност и най-важното нещо, върху което се фокусираме всеки ден. След събитието довечера с полет 1282, ние взехме решение да предприемем защитната стъпка за краткотрайно прекъсване на нашия флот от 65 самолета " Боинг 737 ". Всеки аероплан ще бъде върнат в употреба единствено след довеждане докрай на цялостна поддръжка и инспекции за сигурност. Очакваме всички инспекции да приключат в идващите няколко дни ", оповестиха от компанията, представена от Ройтерс.

Самолетът изхвърчал от интернационалното летище в Портланд към 17 ч. локално време през вчерашния ден (1 ч. по Гринуич днес), преди да се върне назад на летището, откакто екипажът подал сигнал за проблем на борда, обвързван с разхерметизиране и загуба на налягане.

Кадри, публикувани в обществените мрежи, демонстрират вътрешността на машината, с изчезналия прозорец и с кислородни маски, спуснати от тавана. Един от пасажерите - Кайл Ринкър, описа пред Си Ен Ен, че прозорецът се е откъртил тъкмо след излитането на машината.

Инцидентът е станал при постигане на височина от 16000 фута (4800 метра) към шест минути след политане. Пилотите неотложно направили спешно кацане на интернационалното летище Портланд в 17:26 локално време. Alaska Airlines заяви, че самолетът е кацнал безвредно със 174 пасажери и шестима членове на екипажа.

Федералната авиационна администрация (FAA) съобщи, че " самолетът е кацнал безвредно, откакто екипажът е съобщил за проблем с налягането в кабината ".

В аудио клип може да се чуе водачът да приказва с контрола на въздушното придвижване, искайки отклоняване. " Ние сме незабавен случай ", споделя гласът. " Ние сме под налягане, би трябвало да се върнем назад ".

" Сърцето ми е с тези, които бяха на този полет - толкоз скърбя за това, което преживяхте. Толкова съм признателен за реакцията на нашите водачи и стюардеси. Имаме екипи на място в Портланд, които оказват помощ на пасажерите и работят в поддръжка на гостите, които пътуват през идващите дни ", уточни изпълнителният шеф на компанията Бен Миникучи.

Проблемният прозорец е ситуиран директно зад крилото и се отваря само при евакуация. Засегнатият аероплан е бил на практика нов - доставен едвам в края на октомври 2023.

Националният съвет по сигурност на превоза съобщи, че проверява случая с намаление на налягането. Компанията, производител на самолета - Боинг, съобщи, че събира информации по случая и че неин проверяващ екип е разполагаем на следователите, които ревизират случая.

Boeing 737 Max е най-внимателно обсъждания транспортен аероплан в историята след поредност от проблеми с сигурността.  Max беше спрян през март 2019 година за година и половина, откакто два самолета от този вид се разрушиха при сходни условия, убивайки хората на борда.

Авиационният специалист Джон Стрикланд сподели, че случаят с Alaska Airlines е доста друг от тези произшествия, добавяйки, че откогато 737 Max е върнат в употреба, той е имал " голям връх за сигурност ".

" Въпреки че знаем малко доказателства за какво тази част от фюзелажа е излязла - това няма нищо общо със прекъсването на самолета за 18 месеца ", сподели той пред BBC News. " Но естествено е, че Alaska Airlines подхваща внимателен метод, спирайки флота си. "

Съвсем неотдавна Boeing съобщи, че ще усили скоростта на доставките на 737 Max след разрешаване на неточност в доставките, която наложи да организира продължителни инспекции на нови самолети и техния инвентар, заяви организация Ройтерс.

Около 1300 самолета 737 Max са доставени на клиенти, демонстрират данните на Boeing. Миналия месец FAA прикани самолетните компании да ревизират моделите Max за възможен развинтен болт в системите за ръководство на руля.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР