Безобразията срещу природата нямат край, но търпението на гражданите е

...
Безобразията срещу природата нямат край, но търпението на гражданите е
Коментари Харесай

Лъжите на ГЕРБ вдъхновиха втори национален протест за природата

Безобразията против природата нямат край, само че търпението на жителите е на приключване. За през днешния ден е плануван втори народен митинг, в който ще се включат минимум 14 града. Насловът е Долу ръцете от Закона! От морето, планините, реките . Основните претенции са три: депутатите да не одобряват предложенията, застрашаващи обектите от екомрежата  Натура 2000, да не се застроява Алепу и да се спре строителството в Природен парк „ Странджа ".
 РДНСК: На Алепу се строи подпорна стена, а не хотел - На фокус... Противосвлачищният план на Алепу
 

Веднага след първите  демонстрации в страната на 25 юни, които бяха ненадейно многолюдни макар терзанията от вируса, ГЕРБ под паника се отхвърлиха от готвените скандални промени в Закона за биоразнообразието и дадоха обещание да ги зачеркнат от плана, готвен в Народното събрание. Но както постоянно се случва, политиците и този път не извършиха обещаното.

Въпросните промени се пробват за следващ път да осуетят задължение за запазване на неповторимата ни природа, което България трябваше още извърши още през 2013 година  Става дума за европейската зелена мрежа " Натура 2000 " и за нуждата страната ни да разгласи и да опазва зоните с особено ценни растения и животни, които би трябвало да бъдат съхранявани като общоевропейско благосъстояние. В България резерватите, които би трябвало да са част от Натура 2000, са над 200 (заемат 33% от територията на страната). Но досега единствено за 11 от тях процедурата е завършена, твърдят уредниците на митинга - Коалиция  " За да остане природа в България " . За  останалите божествен кътчета ръководещите към този момент 13 години вършат всевъзможни законови " въртели ", с цел да дадат късмет на знайни и незнайни вложители да осъществен съкровените си бетонови планове. 

Заради тази неособено хитроумна тактичност на отсрочване и преиначаване Европейската комисия стартира наказателна процедура против България, която към този момент е към финала си и следва предаване на проблема в Съда на Европейски Съюз, който постанова санкции. Последно Европейска комисия даде на държавното управление 3 месечен период, в който да утвърди всичките зони от Натура 2000, както са били препоръчани при влизането на страната ни в Европейски Съюз.  

Но в този момент с промени в Закона за биоразнообразието ГЕРБ за следващ път се пробват да шикалкавят за зоните, където никаква груба човешка активност не трябва да смущава и заплашва реки, гори и езера, риби и птици, бозайници, пеперуди, влечуги и така нататък

 

ЗАПЛАХИ

" Европейска комисия неколкократно мъмри България, че се бави с оповестяването на зоните за местообитанията, одобрени от Европейска комисия. Независимо от предупрежденията от Брюксел едвам 11 от общо 234 зони са оповестени публично. През годините разнообразни държавни управления вършат три пъти към този момент вършат редакци в Закона за биологичното многообразие, които отсрочват включване на чакащите протекция местообитания в  " Натура 2000 " - през 2007 г. срокът се удължава с 2 години, през 2010-а с 4 години, а през 2013-а с още 6 години.  

" Това е следващото самопризнание за абдикацията на страната от задължението да опазва национа  По света и у нас - Българска национална телевизия Новини лния естествен запас. Предупреждението на Европейска комисия идва наред с ежедневните образци за тъпчене на природозащитното законодателство при градежи и замърсяване на черноморското крайбрежие, градежи и сечи в национални и естествени паркове, противозаконни сечи в горите, замърсяване и заличаване на реките. Катастрофалната обстановка явно е отвън контрола на виновните институции и по тази причина организираме втори народен митинг - с цел да сигнализираме за проблемите и да желаяме незабавни ограничения ", изясняват от  " За да остане природа ". 

Страната има ангажимент освен да опазва скъпите жители на зоните, само че и да възвръща природата там, където човешката ръка е нанесла провали. Случаят с нашумелия подпорен курорт на Алепу е характерен образец - строителството унищожи средата, в която гнездят редки птици. А този случай е единствено един от многото, в които частният интерес надвива над публичния с основната помощ на поредност държавни институции.

Природозащи тниците показват, че нарушаването на европейските наставления може да навлече на България големи санкции, а те ще би трябвало да се заплащат от бюджета, т.е. от  българския поданик. Освен това всеки притежател на парцел, попадащ в зона от Натура 2000, губи полагащите му се средства - обезщетения, задето не може да се разпорежда със земята си. 

Липсата на заповеди за оповестяване на предпазени зони основава условия за безбройните и безразборни строителни нарушавания на последните диви места в България, както и до презастрояването на Черноморието и планинските курорти., акцентират от " За да остане природа ".  Според природозащитната коалиция представителите на ГЕРБ в Народното събрание са заблудили обществото, че проблематичните оферти ще бъдат оттеглени.  

 

 

Информация за някои от сборните пунктове за митингите по градове:

София:  18:30 събирателен пункт: пред Съдебната палата - шествие до Орлов мост

Благоевград:  18:30, площад " България " пред Ларго Мол 

Ботевград : 18:00, площад " Освобождение " 13 

Бургас : 18:30, " Часовника "  

Дупница : 18:30, площад " Свобода "  

Пловдив : 18:30, площад " Стефан Стамболов "  

Русе : 18:30, монумент на Свободата 

Сливен : 17:30, Старият бряст в Сливен 

 

ОРГАНИЗАТОРИТЕ

В  обединението „ За да остане природа в България "   членуват:

Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за различен туризъм, Българското сдружение за отбрана на птиците, Българското сдружение по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация " Биоразнообразие ", Екологично съдружие „ За Земята ", Информационния и образователен център по екология, Народно читалище „ Бъдеще Сега ", Сдружение " Агролинк ", Сдружение „ Байкария ", Сдружение „ Белият бряг ", Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „ Природа назаем ", Сдружение с нестопанска цел " Зелени Балкани ", Сдружение „ Природен Фонд ", клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „ Св. Кл. Охридски ", Софийско гражданско съдружие „ Щастливеца ", гражданска група „ Да спасим Иракли ", „ Граждани за Рила " и WWF Дунавско–Карпатска стратегия България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и начинания. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР