Безобразие! Броени дни преди у нас да бъде регистриран първият

...
Безобразие! Броени дни преди у нас да бъде регистриран първият
Коментари Харесай

Само във Фрог: Държавният резерв разпродал преди месец на безценица животоспасяваща апаратура

Безобразие! Броени дни преди у нас да бъде регистриран първият инфектиран с COVID-19 и преди да бъде оповестена изключителна обстановка, поради разрастващата се смъртоносна пандемия, от държавния запас, през стоковата борса, са продани витално значимите апарати, нужни сега за спасяването на човешки животи. Най-скандалното е, че страната ги е продала на безценица, а сега се разисква от къде и по какъв начин да се купят.
Същите апарати, измежду които има и такива за обдишване, са изключително нужни към днешна дата, за реанимационните екипи, които се готвят да посрещнат вълната от инфектирани с рисковия вирус хора. Вижте скандалните разкрития и анализът, който направи Румяна Ченалова за Фрог нюз, допълнени с информация от други наши източници и инспекция на обществена информация.

Какво е разпродадено от Държавния запас

Държавна организация „ Държавен запас и военновремени ресурси “ азпродава инсталация, медикаменти и консумативи на няколко пъти в средата на февруари. На 14 и 18.02.2020 година на страницата на Държавния запас са оповестени разгласи за продажба на медицински артикули, които се продават посредством посредничеството на лицензирани стокови тържища. Самите публикация в уеб страницата липсва, само че се виждат подробните лист със артикули, единичните им цени, бройките и от кой районен запас се изтеглят.

Единият от описите е фрапиращо абсурден. В него в 1105 позиции се откриват които доста здравна инсталация и консумативи, от които на фона на пандемията никой здравомислещ човек не би допусвал да се лиши. Някои от тях съставляват по този начин нужните в съществуващата пандемична конюнктура апарати за белодробна вентилация и изкуствено дишане. Обявените цени са смешни, а дейностите по продажбата – голословни и даже незаконни.

Списъците може да видите ТУК и ТУК.

.
Снимка: Извадка от листата с продадените апарати

Другият лист, от по-рано, съдържа 26 позиции на разнообразни медикаменти. Сред тях има и такива, които всеки, преболедувал в миналото грип знае, че се използват тъкмо в сезона на гриповете.

Как се случват покупко-продажбите на Софийската стокова борса

За да се осъществят продажби на артикули от Държавния запас той подписва контракт за избран период с брокери. В момента те са двама души – Кристиян Фърчев и Кристина Костадинова. Тези двама души имат пълномощията да сключат покупко-продажбите за запасите от Държавния запас с други брокери, а не непосредствено с клиенти, на стоковата борсата, изясни пред Фрог нюз борсов търговец. Решаваща дума както в цените, по този начин и в избора на куповачи имат точно брокерите да държавния запас, тъй като те съставляват страната по един или различен метод и надлежно извършват разпорежданията, които са им дадени. Любопитното е че няма обществено наличен указател на покупко-продажбите. Това значи, че все още не е ясно кой е купил животоспасяващото съоръжение и големите количества медицински материали. Сигурно е единствено едно – всеки „ съзнателен “ търговец би ги продал на страната, само че поради търсенето в международен мащаб цените му подсигуряват колосални облаги.

Законно ли е всичко това?

Законът за държавният запас и военновременните ресурси (ЗДРВЗ) ясно и недвусмислено разписва разпоредбите по отношение на активността по обмисляне, основаване, запазване, запазване, възобновяване, поддържане, освобождение, прилагане, отчитане, финансиране и управление на държавните запаси и военновремени ресурси.

Държавните запаси съставляват съществени първични материали, материали, горива, хранителни артикули, медикаменти и болнично-домакинско имущество, дезинфектанти, средства за дератизация и дезинсекция, защитни дрехи в случаи на ограничение и очистване на заболявания по животните и зоонози и други, избрани с номенклатурен лист от Министерския съвет или със закон, предопределени за облекчаване потребностите на националното стопанство и популацията при спешна обстановка, в случай на война, военно или изключително състояние.

Кризисни ресурси по смисъла ЗДРВЗ са избрани по тип и количество материални средства, които страната основава и поддържа за потребление по време на спешна обстановка и са част от държавния запас. Министерският съвет дефинира типа, изискванията и реда за основаване, потребление и възобновяване на спешни ресурси от материални средства.

Военновременните ресурси съставляват материални запаси, избрани с номенклатурен лист и предопределени да обезпечат в случай на война или военно състояние производството на военна продукция за потребностите на въоръжените сили, на структурите, изпълняващи задания по защитата на страната, националното стопанство и на популацията за интервал от време, избран от Министерския съвет с общия държавен военновременен проект.

Държавните запаси и военновременните ресурси се съхраняват в бази и хранилища на организацията или от външни съхранители.Освобождаване на държавни запаси се прави по предложение на ръководителя на организацията с решение на Министерския съвет или на акредитиран от него орган.

Освободените държавни запаси и военновременни ресурси се продават от организацията посредством търг на стоковите тържища и борсите по реда на съответна Наредба*. Началните продажни цени при освобождение на държавни запаси и военновременни ресурси, без значение от изискванията и метода на реализирането им, се дефинират от организацията въз основата на настоящите сега пазарни цени. У нас настойчиво се приказва, че ще закупуваме такава техника от Русия, пазарните цени там надали са сравними с тези, на които страната продава животоспасяващата техника.

Продажбата на тези държавни запаси е извънредно скандална, тъй като Законът за държавния запас и Наредбата дават опция единствено с едно решение на Министерския съвет или на акредитиран от него орган да се дават се безплатно освободени държавни запаси и военновременни ресурси за потребностите на Министерството на защитата, Министерството на вътрешните работи, лечебни и здравни (хуманитарни и ветеринарни) заведения, домове за обществени грижи и други ведомства на бюджетна прехрана, които не могат да правят комерсиална активност с тях.

Скандално е, че вместо да направи нещо такова на 28 февруари Министерството на защитата оповестява, че страната е отворила запаса поради КОВИД-19 и подхваща незабавни ограничения за обезпечаване на задоволително количества дезинфектанти и защитни средства против разпространяването на ковид. " Правителството реши да деблокира алкохол от държавния запас, а 77 милиона лв. от фонда за бедствия и повреди ще се употребяват средства за всички разноски по ограниченията за битка с ковид. ", гласи формалната информация.

Наредбата категорично регламентира, че при оповестено бедствено състояние по реда на глава пета от Закона за отбрана при бедствия** и постъпило по отношение на него стимулирано искане от централен или териториален орган на изпълнителната власт до ръководителя на организацията той може също със заповед безплатно да даде освободени без възобновяване държавни запаси и военновременни ресурси за превъзмогване на последствията от спешната обстановка.

Кой би трябвало да управлява и къде са националните ни тактики

Контролът върху активността на организацията по ръководството на държавни запаси и военновременни ресурси се реализира от Министерски съвет, ръководителят на организацията, централните и териториалните органи на изпълнителната власт, министърът на защитата, Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието.

В частта " Кризисна обстановка " на закона е разказано, че такава поражда вследствие действието на разрушителни или нападателни сили при бедствия, повреди, произшествия, епидемии или други събития, а " Бедствие " е всяко естествено или екологично събитие, което е съпроводено от жертви и тежки вреди за собствеността или са застрашени животът и здравето на популацията. Закона за отбрана при бедствия дефинира понятието „ естествени феномени “ като изброява редица случаи, в това число всеобщи болести от епидемиологичен и епизоотичен темперамент.

От по този начин, въпреки и накратко изложен юридически режим се вижда, че със закон са контролирани отговорностите на Министерски съвет за правене създаването и осъществяване на редица стратегически документи за такива обстановки. Те са:

Националната тактика за понижаване на риска от бедствия;

Националната стратегия за понижаване на риска от бедствия и годишните проекти,

Националния проект за отбрана при бедствия,

Съгласно чл.62 Министерски съвет след 2011 година е бил задължен да вкара Национална система за ранно предизвестие и обявяване на органите на изпълнителната власт и популацията при бедствия, да възнамерява финансови средства за отбрана при бедствия, да сътвори Съвет за понижаване на риска от бедствия.

Още в редакцията на Закона за отбрана от бедствия /чл.62а/ към 2016 година е написано обвързване за министър-председателя на Република България с експлицитна заповед да сътвори Национален щаб с поименно избрани началник и членове : министри, заместник-министри, ръководители на ведомства или техни заместници и други, представляващи институции, които имат отговорности за осъществяването на Националния проект за отбрана при бедствия.

Към националния щаб със заповед на ръководителя му се основава междуведомствена осведомителна група за осъществяване на осведомителна активност. Въвежда се Национална система за ранно предизвестие и обявяване на органите на изпълнителната власт и популацията при бедствия и дефинира с разпоредба изискванията и реда за действието и по предложение на министъра на вътрешните работи.

Очевидно, че нищо от това не е свършено.

Свършено е обаче друго – оповестена е продажба на по този начин нужни през днешния ден медицински апарати и консумативи, които можеше да се предадат безплатно на здравните заведения, тъй като законът разрешава и регламентира изискванията за това. Отговорност за това непростимо и незаконно държание носи Министерски съвет и ръководителят на Агенцията. Може би Главният прокурор Иван Гешев би трябвало да ревизира Държавната организация „ Държавен запас “. Там от дълго време нещата са твърди съмнителни.

.

.
Снимка: Реквизитите на файловете, оповестени на уеб страницата на Държавния запас

Изумително е, че в дните, когато се разгласяват описите към този момент е известна в международен мащаб пандемията. Още през януари Китай слага под карантина три огромни градове. Редица страни още през януари изтеглят свои дипломати и държавни чиновници, както и жители. На 28.01.2020 година председателството на Съвета на Европейски Съюз задейства механизма за реакция на политическо ниво при рецесии в режим продан на информация. На 7.02. 2020 година беше извършена видеоконференция на високо ниво на страните членки, Еврокомисията и Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите. На 13.02.2020 година беше извършено изключително съвещание на Съвета по здравеопозване при Европейски Съюз и направено умозаключение с предложени ограничения по отношение на Коронавирус -19.

В тази конюнктура нашата Държавна организация „ Държавен запас и военновремени ресурси “ разгласи за продажба здравна инсталация и консумативи, част от които витално значими в ситуацията на международна пандемия, а това досега не е напарвило усещане на никого.

===

* Наредба за изискванията и реда за продажба на държавни запаси и военновременни ресурси, призната с Постановление № 223 на Министерския съвет от 2003 година

** С тази глава се вкарват условията на Директива 2008/114/ЕО на Съвета от 8 декември 2008 година по отношение на установяването и означаването на европейски сериозни инфраструктури и оценката на нуждата от възстановяване на тяхната отбрана.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР