Безлихвените заеми за физически лица, останали без работа заради кризата

...
Безлихвените заеми за физически лица, останали без работа заради кризата
Коментари Харесай

Безлихвените заеми за безработни ще са с гратисен период до 1 година

Безлихвените заеми за физически лица, останали без работа поради рецесията с ковид, ще са за период на погашение до 24 месеца. Отледно получателите им ще имат гратисен интервал от 6 до 12 месеца, в който няма да би трябвало да вършат вноски по връщането им. Това разгласи в ефира на " Дарик " изпълнителният шеф на Българската банка за развиване Стоян Мавродиев. През седмицата капиталът на банката бе повишен с 500 млн. лева, с които да подсигурява безлихвени заеми за потърпевшия от рецесията бизнес и още 200 млн. лева, с които да подсигурява заеми за освободени от работа хора. И в двата случая заемите ще се дават от комерсиалните банки.

От помощта ще мога да се възползват към 130 хиляди души, в случай че всички се възползват от цялостната сума, уточни Мавродиев.

В момента се създават разпоредбите за гарантирането на заемите за бизнеса, само че занапред е ясно, че ще има предел от 2 млн. лева за заем за една компания. Целта е да могат парите да отидат при по-малките компании и повече от тях да могат да се възползват от държавните гаранции, изясни Мавродиев в отговор на въпрос помощта няма ли да се изчерпа като се подсигуряват няколко огромни заеми на шепа компании. Такъв процес на събитията позволи и депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев през седмицата.

От думите му се разбра, че към този момент страната не счита посредством банката да става акционер в закъсали частни компании като по този начин ги подкрепи каквито хрумвания имаше първоначално. Мавродиев уточни, че този инструмент за поддръжка не е сполучлив в актуалната обстановка, а също така опонира на редица европейски банкови регламенти.

Съобщи, че Банката създава лична стратегия в поддръжка на бизнеса, който пострада от ограниченията поради ковид като ще е ориентирана главно към микро компании, която ще бъде оповестена в идващите дни. По нея евентуално заемите ще са до 100 хиляди лева

Големи компании няма да бъдат подпомагани с тези стратегии и средства, аз и мениджмънтът сме поръчител за това, разгласи Стоян Мавродиев.

" Капитал " напомня, че банката от години се употребява като инструмент за подкрепяне на компании, директно или индиректно свързани с политици, и на близки до властта закъсали предприемачи. След избора на Стоян Мавродиев отпред на банката това става все по-основна част от активността й. Около 1/3 от непосредствено отпуснатите й заеми за общо към 0.5 милиарда лева са отпуснати на едвам няколко компании - всичките свързани с близки до Движение за права и свободи фигури като Делян Пеевски и Румен Гайтански-Вълка.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1194)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР