Безконтролното разрастване на болници в страната без оглед на потребностите,

...
Безконтролното разрастване на болници в страната без оглед на потребностите,
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Делът на лекарствата в бюджета заплашва да превърне държавата в една голяма аптека

Безконтролното разгръщане на лечебни заведения в страната без оглед на потребностите, огромният дял доплащане от страна на популацията, обърнатата пирамида – подценена извънболнична помощ за сметка на болничната, както и кадровият недостиг – това са главните проблеми в бранша, откроени от ръководителя на УС на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров пред БНР.

Като един от най-сериозните проблеми, който води след себе си куп други, той уточни каузи на медикаментите в бюджета за опазване на здравето. Д-р Маджаров означи, че той е прекомерно висок освен в бюджета на НЗОК, а и като доплащане от страна на пациентите. В другите страни от Европа междинният % за медикаменти от общите средства е към 15%, до момента в който у нас над една четвърт от бюджета на Здравната каса отива за медикаменти, а в добавка доплащането за тях от джоба на пациента е към 80% от всички доплащания в системата, стана ясно от думите му.

По тази причина съгласно ръководителя на БЛС задачата на всеки идващ ръководещ би трябвало да е да върви към баланс. „ Защото няма по какъв начин да имаме положителни заплати, възобновяване на апаратурата и да задържаме фрагментите в България, в случай че продължава годишното повишаване на каузи на медикаментите в разноските за опазване на здравето и в това време българите си купуват медикаментите в аптеките на най-високите цени в съпоставяне със прилежащите страни “, акцентира той.

За това ще упорства съсловната организация на лекарите и при правенето на бюджета на НЗОК за 2024 година „ Ако ще се стремим към европейска процедура, дано да се стремим във всички сфери, а не срамежливо да крием зад сцената един огромен проблем, а точно – заплащането за лекарствени средства. Ще настояваме преди всичко да не се усилва делът за медикаменти спрямо предходната година, и да се съобщи подготвеност за бюджета за 2024 година да се върви в тази посока, а не просто по течението – всяка година от ден на ден и повече и в последна сметка ще стигнем до миг, в който нашата страна ще се трансформира в една огромна аптека и снабдител на медикаменти и няма да има кой да ги изписва, няма да има кой да се грижи за нас – експерти по здравни грижи. Не всичко е пари, бих споделил на сътрудниците от промишлеността “, съобщи доктор Маджаров.

Той разяснява и доплащането в болничната помощ, която обаче по думите му е с надалеч по-малък дял в общото доплащане в здравния бранш. По думите му главното доплащане в лечебните заведения е за медицински произведения – главно стави и импланти. „ Това би трябвало почтено да бъде прието от ръководещите и или да бъде поето на 100%, или да бъде оповестено за неплатено, с цел да бъдат готови жителите с спомагателна застраховка или по различен метод – да бъдем осведомени, че ще се наложи да доплатим в лечебните заведения, а не да бъдем заблуждавани от политиците, че всичко е гратис, и когато се разболеем, да научаваме, че би трябвало да платим става или някакъв имплант “, счита той.

Запитан по какъв начин ще разяснява предлагането договорите сред НЗОК и изпълнителите на здравна помощ да се подписват по Закон за обществените поръчки, доктор Маджаров съобщи: Даже няма да разясня това, тъй като се оказа, че няма създател. На срещите, които организирахме и в МФ, и в Министерство на здравеопазването, всички твърдяха, че е някаква неволна неточност. Защото беше толкоз безумно, че нямаше смисъл да се разяснява “.

Той изрече съмнение, че това е направено с други подбуди. „ Защото това предложение провокира стихия от реакции и отклони вниманието на съсловието и на тези, които са ангажирани със опазване на здравето, от други проблеми “, разясни доктор Маджаров.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР