Безкасовите магазини са вече факт и някои градове се борят

...
Безкасовите магазини са вече факт и някои градове се борят
Коментари Харесай

Безкасовите магазини се смятат за бъдещето. Те обаче могат да са опасни

Безкасовите магазини са към този момент факт и някои градове се борят против американските Amazon Go и Sweetgreen, които са издигнати върху концепцията за безкасови преводи. Сега те имат нова мощна организация на своя страна - Американския съюз за цивилен свободи (ACLU), написа Fast Company.

Тези магазини разчитат на камери и датчици за следене на това, което купувачите изваждат от рафтовете или връщат там. По този метод касовите апарати и опашките стават непотребни, а клиентите се таксуват, откакто изоставен магазина, употребявайки кредитни карти.

Липсата на касиери обаче значи, че единственият метод да платите, е с карта.

Търговците на дребно са последователи на разплащанията с кеш, тъй като считат, че по този начин рискът от обири е по-малък. Освен това, съгласно ACLU и държавните организации, безкасовите магазини дискриминират почти едно на всеки 15 американски семейства (6,5%), които са " небанкови ", т.е. нямат чекова или спестовна сметка и нямат карта, с която да си купуват артикули от Amazon Go. В тази връзка от Amazon се чака да създадат някои промени по въпроса, както и Sweetgreen дават обещание да стартират приемането на пари в брой в цялата страна от тази година.

ACLU разгласява отчет с информация, в която излага своите 6 аргументи за какво този вид магазини вредят.

- Не са задоволително сигурни: " Когато плащате в брой, няма медиатор, само че когато медиатор стане част от трансакцията, той постоянно получава информация по отношение на нея и тъй като законите по отношение на поверителността към момента не са задоволително мощни, той има доста независимост и може да употребява информацията както сметне за добре. "

- Неподходящи за общностите с ниски приходи: " Да си част от " безкасовото общество " допуска несъмнено равнище на финансова непоклатимост и обвързване с финансовите системи, което доста нямат. Банките също изискват такси, които могат да бъдат обилни за по-бедните хора. "

- Неподходящи за цветнокожите хора: " 84% от белите хора през 2017 година са избрани от Федералния запас като " изцяло банкови ", до момента в който при чернокожите процентите са 52 ".

- Неподходящи за имигрантите (хората без документи): " Сблъсквайки се с неналичието на публични документи за идентичност, а оттова и с други спънки, упоменати нагоре, имигрантите без нужните документи ще имат още по-трудно достъп до финансови услуги, каквито са нужни за този вид магазини. "

- Неподходящи за търговците: " Търговците заплащат почти 2-3% от всяка транзакция на фирмите за кредитни карти, което може да бъде забележителна такса, изключително за дребните бизнеси.

Понеже секторът на фирмите предлагащи кредитни карти е доминиран от олигополна конструкция от 2-3 компании, лиспва задоволително конкуренция за по-ниски цени и в случай че станат всеобщи безкасовите магазини, това ще навреди на доста търговци, които заобикалят или отхвърлят да одобряват кредитни карти поради таксите. "

- Не са задоволително гъвкави: " Ако хакер, бюрократична неточност или някакъв различен тип обстановка изключат потребителя от сметката му, неналичието на алтернатива за заплащане в брой няма да остави доста други възможности. "

Възходът на безкасовите институции се случва на фона на вълненията на света по отношение на " безкасово бъдеще " и пропаганди от авторитетни организации, които биха спечелили от това заплащанията в брой да изчезнат. Компаниите за кредитни карти са огромните последователи на концепцията, както и софтуерната промишленост. Плащането с карта може да е комфортно, само че в случай че загубим опцията за заплащане в брой, може да съжаляваме. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР