Безжичната технология от пето поколение, или по-известна като 5G, ще

...
Безжичната технология от пето поколение, или по-известна като 5G, ще
Коментари Харесай

5G мрежите – бързина и повече рискове

Безжичната технология от пето потомство, или по-известна като 5G, ще бъде по-бързата версия на актуалните 4G мрежи. За устройства като смарт телефон или преносим компютър, това значи по-широка честотна лента, тъй че по-бързо ще се стриймват видеа и ще се изпращат по-бързо файлове.
Ядрото против ръба в 4G и 5G мрежите

Но усъвършенстването ще промени радикално начинa, по който се обработва информацията, а това води до опасения за сигурността.

С 4G технологията, ядрото на системата е централизиран хъб на мрежата, който употребява компютри да сортират и обработват данните. И до момента в който ядрото е предпазено, вашите данни също са предпазени. При 4G, „ ръбът " на мрежата - формиран от кули и антени - е прекомерно далечен от ядрото на данните.

5G технологията e много по-различна.

С 5G обработващата кула ще бъде по-близо до хората и техните устройства. Увеличаването на процесорната мощ във всички елементи на мрежата прави 5G по-бърза. Но това значи, че към този момент няма да има „ борд на мрежата " и цялата мрежа ще изисква толкоз отбрана, колкото самото ядро в днешната 4G технология.

„ Няма го предходното разграничаване на сигурността сред сериозни и некритични детайли ", съобщи американският кибер специалист Робърт Щрайер. " Не можете да намалите риска от недоверени снабдители в 5G мрежи, като ги поставите на „ ръба ", защото няма разлика сред ръба и сърцевината ", сподели Страйер.

Интегрираната 5G мрежа освен ще управлява по-голям размер от потоци от данни, само че и ще поддържа сериозни приложения, като самостоятелни транспортни средства и телемедицина, което повдига съществени опасения за сигурността.

Ето за какво Америка е загрижена за 5G още от начало. Ненадеждни страни или други участници биха могли да получат достъп до 5G система в другите ѝ точки, а освен посредством нестабилно ядро.

Докато страните се сплотяват, с цел да открият стандарти за сигурност, с цел да защитят потребителите на 5G мрежата, Съединени американски щати настояват, че напредъкът в 5G технологията прави остарялото разграничаване сред ядрото и „ ръба " безсмислено.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР