Безглутеновите диети са доста популярни, но ново изследване показва, че

...
Безглутеновите диети са доста популярни, но ново изследване показва, че
Коментари Харесай

Диетата без глутен може да представлява риск за диабет тип 2

Безглутеновите диети са много известни, само че ново проучване демонстрира, че те не водят до по-добро здравословно положение за множеството хора. Нещо повече, проучването демонстрира, че хората приемали с храната повече глутен имат понижен риск да развият диабет вид 2.

Това е заключението на учени, провели 30 – годишно проучване. То демонстрира, че приемащите глутен имат с 13% по-нисък риск да развият диабет от възрастов вид.

Разбира се, за някои хора избягването на глутена (протеин съдържащ се в зърнените продукти) е наложително, тъй като те имат нетърпимост към съставката и приемането й може да докара до болки в корема, отичане на корема или отмалялост. Други страдат от цьолиакия, автоимунно заболяване, засягащо обвивката на тънките вътрешности, на което е противопоказна използването на глутен.

Редица хора, които нямат глутенова назадничавост обаче мислят, че храната без глутен е по-здравословна. Това е предиздвикало екип учени от Харвардския университет да подхващат огромното проучване. В продължение на тридесетгодишен интервал на всеки 2 до 4 години те са проверявали диетата на 200 хиляди души. Разделили са хората на постоянно приемащи глутен и такива, които са се хранили без глутен. 30 години по-късно е направена инспекция кой е развил диабет вид 2. Това е най-често срещаната форма на диабет при която организмът на човек не може да употребява създавания инсулин дейно и това води до повишение нивото на кръвната захар. Това положение е рисково, тъй като може да повреди стените на кръвоносните съдове, нервите и други тъкани.

Учените откриват диабет вид 2 при 16 000 от участниците в проучването. При хората приемали глутен болестта се среща с 13% по-рядко спрямо тези, пазили безглутенова диета. Това дава съображение на учените да настояват, че има връзка сред потреблението на глутен и риска от диабет вид 2. В същото време те не могат да обяснят за какво хората приемали глутен имат по-малък риск от заболяване спрямо тези, които не са приемали глутен.

Едно допустимо пояснение е това, че храните с глутен съдържат повече фибри, за които в редица изследвания се потвърждава, че защищават от диабет вид 2. За изясняването на връзката сред глутена и диабет вид 2 са нужни още проучвания, настояват откривателите от Харвард.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР