Безглутеновата диета не е панацея за предпазване от заболявания, не

...
Безглутеновата диета не е панацея за предпазване от заболявания, не
Коментари Харесай

Проф. Стефка Петрова: Безглутеновата диета не е символ на здравословно хранене

Безглутеновата диета не е панацея за предотвратяване от болести, не е също знак и характерност на здравословен модел на храненето. Това сподели в изявление за БГНЕС проф. доктор Стефка Петрова, експерт по хранене и диететика.

„ Едно от значимите неправилни схващания по отношение на безглутеновата диета е, че тя е избор на здравословно хранене без дефекти “, сподели проф. Петрова. Нейното професионално мнение е, че за човек, който има проблем – нетърпимост или сензитивност към глутена е наложително да съблюдава безглутеновата диета, само че в други случаи няма потвърдена изгода. „ Изследванията през последните години демонстрират, че потреблението единствено на безглутенови храни постоянно основават хранителен дисбаланс. Зърнените храни, които съдържат глутен са другите типове пшеница, в това число лимеца и спелтата, също ръжта и ечемика, а безглутенови са ориз, царевица, елда, просо, както и семената, като киноа, амарант и чия, които се явяват опция на зърнените храни. По принцип безглутеновите храни са потребни. Изследванията през последните години демонстрират обаче, че безглутеновите диети са доста по-бедни на белтък. Много постоянно пакетираните безглутенови хранителни артикули съдържат повече мазнини, захар и калории, имат по-висок гликемичен показател, изключително тези, които са от ориз.

Оризът, който е главния сурогат на глутен съдържащи зърнени храни, дори когато е така наречен кафяв ориз е с висок гликемичен показател, би трябвало да е див ориз, с цел да има относително по-нисък гликемичен показател. Известно е, че храните с висок гликемичен показател, когато са значима част от храненето основават риск от инсулинова устойчивост, а когато се прекалява с тях и до по-сериозни проблеми като диабет вид 2. Много артикули без глутен са с ниско наличие на растителни влакнини (фибри). Избягването на пълнозърнести храни може да докара до непълен банкет на фибри. Те могат да бъдат набавени от бобовите храни като леща, фасул и нахут, само че диетата се нуждае от деликатно обмисляне. Изследване, оповестено в реномираното британско списание The British Medical Journal през 2017 година, води до заключението, че човек, който съблюдава безглутенова диета, без да има целиакия, има по-висок риск от сърдечно-съдови болести в дълготраен проект. Това е по този начин, показват създателите, тъй като те ще пропуснат здравословните изгоди от пълнозърнестите храни. В допълнение, защото доста модифицирани безглутенови артикули могат да бъдат с по-голямо наличие на мазнини, захар и калории това може да докара до наддаване на тегло. Така че когато не нужно, когато нямаш здравен проблем, обвързван с приема на глутен, не бих предложила безглутенова диета ”, уточни експертът по хранене и диететика.

Без терзание за здравето на децата си родителите от време на време слагат децата си на безглутенова диета с убеждението, че тя може да предотврати целиакия или е здравословна опция без авансово тестване за целиакична болест или консултация с диетолог. „ Изследванията демонстрират обаче, че посочените нагоре дефекти на безглутеновите храни може да доведат от една страна до хранителни дефицити и неподходящо повлияване на растежа на децата, а въпреки това до наднормено тегло в детска възраст “, уточни проф. Петрова. „ Безглутеновата диета обаче е наложителна при децата с целиакия – автоимунно заболяване, което доста съществено поврежда лигавицата на тънките вътрешности. При това заболяване възпалителните процеси се съпровождат от нарушавания в структурата на тънките вътрешности и понижаване на усвояването на питателните субстанции. Един от ранните признаци за него при децата е понижаване на тежестта и закъснение в растежа, тъй като те не могат добре да усвояват задоволително питателните субстанции ”, сподели проф. Петрова.

Тя уточни, че има и други болести, при които се следят признаци сходни на тези при целиакия като глутенова сензитивност и алергия към пшеницата, при които няма увреждане на структурата на чревната лигавица, не са съществени уврежданията като при целиакията, само че още веднъж има проблеми като газове, диария, които основават чревен дискомфорт и избягването на храни, които съдържат глутен също доста оказва помощ. Това може да не е за цялостен живот, както при цьолиакията, само че и при тези болести за доста дълъг интервал, до момента в който не се усъвършенства положението е целесъобразно да се съблюдава безглутенова диета. „ Но при доста други болести, при корито се считаше, че удобно се повлияват от нея, както да вземем за пример автоимунното заболяване хипотиреоидит на Хашимото. Преди години се считаше, че то е тясно обвързвано и с целиакия – т.е., в случай че се съблюдава безглутенова диета изрично ще се усъвършенства положението на тези заболели. Оказа се, че това не е по този начин, данните не се удостоверяват през последните години. Така че, за човек с тази диагноза не е проблем да съблюдават такава диета, т.е. няма да се наруши положението му, само че това не е фактор, който ще повлияе удобно на хипотиреоидизъма на Хашимото. Това изрично го демонстрират последните изследвания ”, уточни проф. Стефка Петрова.

Целиакията съществува при относително малко хора, акцентира тя, от 1 до 2 % в другите нации това е настина доста сериозен проблем. „ Това положение може да породи още от най-ранна детска възраст, само че и във всички интервали от живота. Хората с този здравен проблем се нуждаят наложително от безглутенова диета, това е единственото лекуване ”, съобщи професорът.

Глутенова сензитивност, която не е автоимунно заболяване е по-широко публикувано от целиакията. Професорът уточни, че се смята в другите страни, че сред 5, 6 до 10 % са хората, които може да имат подобен проблем.

Как може човек да разбере дали има такава сензитивност? На този въпрос проф. Петрова сподели, че обикновено всеки може самичък да откри с така наречен елиминираща диета. „ Когато един човек получава, без да разбере заради каква причина, доста постоянно газове, разстройство или запек, гадене – типично стомашно-чревни недоволства, може да си намерения, че има подобен проблем – да вземем за пример като сензитивност към глутена. В такива случаи, в случай че няма опция да се съветва с гастроентеролог, който може да му сложи диагноза, може да приложи така наречен елиминираща диета – да изключи всички храни, които съдържат глутен за няколко дни. Ако стомашно-чревните недоволства престанат, може да има съществуване на проблем, обвързван с приема на глутен, само че наложително би трябвало да се направи консултация с гастроентеролог и подобаващи проучвания, с цел да се сложи точна диагноза и да се реши има ли нужда от безглутенова диета ”, съобщи професорът. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР