Бездомниците са двойно по-скъпи за Варна, отколкото за София. Това

...
Бездомниците са двойно по-скъпи за Варна, отколкото за София. Това
Коментари Харесай

В този български град бездомниците са ни двойно по-скъпи, отколкото в София

Бездомниците са двойно по-скъпи за Варна, в сравнение с за София. Това излиза от информации за издръжките на общинските приюти в огромните градове на страната, написа „ Монитор “.

В столицата за престой и покрив на бездомниците, приютявани в спешния център и филиала към него от началото на декември до края на март, действително се падат по 13,7 лв. на нощувка.

За посочения интервал през 2018-2019 година има регистрирани 18 150 нощувки на бездомни лица. Средствата за спешния център, отпуснати от кметството, са били 250 хиляди лева Същият е бюджетът и за сегашния сезон. От началото на декември 2019 година до 12 януари 2020 година има регистрирани 7140 нощувки.



„ Важно е да се подчертае, че това не са брой бездомни лица, тъй като множеството от тях употребяват неведнъж услугите на Кризисния център и нощуват в него доста повече от един път, т.е. посочените числа са с струпване “, прецизират от „ Московска “ 33.

Отпуснатите пари се изразходват за възнаграждение на трудови хонорари, в това число и осигуровки на назначените чиновници в центъра, за закупуване на хигиенични материали, лекарства, възнаграждение на комунално-битови разноски.

Средствата за храна на бездомните лица са обезпечени в огромната си част от донори. От бюджета на услугата за храна се употребяват средства единствено в случаите, когато няма обезпечено подаяние за това.

Всяка вечер медицински чиновници правят прегледи на постъпилите в Центъра жители и при нужда и преценка от лекуване същите се насочват за банкет в общинските лечебни заведения.



Същевременно с това обществените служащи, назначени в услугата, съветват и спомагат на бездомните лица за настаняване в друго уместно за тях обществено заведение или към бюрата по труда за трудовата им реализация.

Варна отделя двойно повече пари в съпоставяне със София за приюта за краткотрайно настаняване на бездомни и обществено слаби лица. Бюджетът на услугата за 2019 година е 481,6 хиляди лева, в които също влизат заплати на чиновниците, осигуровки и прехрана.

Приютът в морската столица работи от 2013 година, а потенциалът му е 100 места. За 2019 година 275 души са се възползвали от обществената услуга. Храната в центъра се обезпечава от социална столова, също финансирана от общината.

Дрехи за бездомните се набират от дарения на жители и от Български червен кръст. Основната задача на приюта е обезпечаването на краткотраен заслон – до 3 месеца за пълнолетни бездомни жители с непрекъснат адрес на територията на община Варна.

При изключителни условия се одобряват бездомни хора и без подобен непрекъснат адрес, само че единствено за 7 календарни дни. Капацитетът е 100 души, само че в сериозни моменти нуждаещите се от покрив доближават 240. Затова от администрацията разясняват потребността от разкриването на още един сходен център.



Обсъжда се концепцията за разкриване на нови места в подслон в местността Планова на територията на някогашни военни поделения.

Общинският подслон за бездомни в Бургас също обезпечава покрив, облекла и храна на десетки изпаднали в потребност. Социалният център разполага с 30 места, само че в рискови обстановки броят на приютените нараства до 50 души.

„ Когато е доста студено и има искащи, тогава с експлицитна заповед на кмета одобряваме повече хора, в сравнение с е потенциалът ни. Не можем да ги оставим да замръзнат на улицата “, сподели шефът на приюта Илиян Павлов.

Той добави, че парите за прехрана на центъра се отпускат от бюджета на общината и от страната, само че отхвърли да заяви какъв брой костват на месец или дневно разноските.

В момента всички места в приюта са заети, а приблизително на сезон през него минават по към 50-60 души. Освен покрив и топло в зимните месеци, бездомниците получават също чисти облекла, баня и храна. Цената за храноден на човек е 2,50 лева

В Хасково с изключение на в приюта за бездомни хора биват подслонявани и на един от етажите на публичната къпалня. Капацитетът на приюта е за 8 лица. Пригодени са 3 стаи – 2 от които са с по три кревати и 1 с две кревати. В момента са настанени 5 лица. Общо 7 души са регистрирани като бездомници при обществените в Хасково през декември, откри инспекция.

Храненето става в обособено помещение, предопределено за всекидневна - столова, която употребяват за безвъзмезден обяд, предоставящ им по план на общината, както и баня и хигиеничен възел.

В постройката има денонощна защита, която следи за вътрешните правила и реда за настаняване на лицата. Почиства се всеки ден.

Отоплението е с климатици във всяко помещение. Дрехи и зимни аксесоари като шапки и ръкавици се обезпечават на бездомниците с благотворителни акции на читалища и Неправителствени организации.

В Дупница строят нов център за настаняване на клошари

В спешния център в Дупница нощуват по 3-ма бездомниците всяка вечер, като за потребностите им общината отпуска 40 хиляди лева Общината е подготвена и с план за създаване на център за краткотрайно настаняване, като до месец се чака да бъде подписан договорът за построяването му.

В момента Добрич обезпечава заслон за нуждаещите се в къща за краткотрайно настаняване с потенциал за шест лица, само че при нужда се обезпечават и спомагателни кревати. Сградата е предопределена за заслон единствено през нощта, само че когато температурите са доста ниски, се обезпечава престой и денем.

През зимния сезон през къщата минават към 20 бездомни лица. Дейността на къщата ще продължи до построяването на приюта за бездомни лица и фамилии.

„ Каритас” ги храни три пъти на ден за 4 лв., продуктите са единствено от донори

В приюта за бездомници „ Добрият самарянин” на католическата организация „ Каритас” в Русе хранят хората три пъти дневно. Храноденът е към 4 лв. на човек, заяви шефът Камен Кънчев. Продуктите, както и спалното долни дрехи и новото за персонална приложимост, медикаментите и санитарните такъми се обезпечават от донори.

Те се дават от БЧК, разнообразни християнски църкви, производители на храни и магазинни вериги, както и от частни лица. На процедура приютът се устоя от спонсорства.

Стараем се пет пъти седмично да се готви с месо, сподели още шефът Кънчев.

Приютът надвиши потенциала си за банкет със захлаждане на времето. Там личният състав към този момент извади походните кревати, с цел да бъдат настанени всички прииждащи.

”Добрият самарянин” разполага с места за 60 индивида, само че при огромен напор могат да бъдат настанени още 20 души. В четвъртък по обяд в него към този момент бяха намерили заслон 78 бездомници.

Топла храна три пъти на ден, наложителна баня, чисто долни дрехи, персонални санитарни такъми и медицински грижи обезпечава „ Добрият самарянин “ на „ Каритас “.

Амбулаторията обаче може да окаже здравна помощ от общ темперамент, само че не и профилирани медицински грижи, каквито дават в лечебните заведения. Две трети от бездомниците обаче не са здравноосигурени и мъчно могат да попаднат в лечебно заведение.

Нуждаещите се могат да останат в приюта до три месеца.

Дневният център на БЧК в Русе също отвори порти за клошарите с рухването на температурата. Там обаче хората могат да останат единствено от 11.30 до 14.00 часа.

Осигуряваме им топла храна, чай, за вечеря им даваме сандвичи, споделиха от районната организация на червенокръстците.

Капацитетът му е 40 индивида, само че има опция да изхранване на още 28.

Поддържат заредени с храна, одеяла и газ за отопление и четири пункта за закъсали водачи. Те се намират в Бяла, Бъзън, Сливо поле и Пиргово, като във всеки от тях могат да бъдат настанени по 10 индивида.

Информационно-туристическият център в село Бръшлен също е в подготвеност да приюти закъсали и премръзнали от ниските температури.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР