Бездомници са обречени да останат без покрив в зимните дни,

...
Бездомници са обречени да останат без покрив в зимните дни,
Коментари Харесай

Без покрив заради липса на PCR тест

Бездомници са обречени да останат без покрив в зимните дни, откакто стана ясно, че с цел да бъдат настанени в подслон, би трябвало да имат PCR тест, който те нямат опция да платят.

Повечето от хората нямат персонални лекари и никакви приходи. Само в Русе хората без дом са към 150.

62-годишният Иван живее на улицата, откакто щерка му продава единственото му жилище и го гони. Заради захлаждането последната вечер е пренощувал в зарязан автомобил.

Иван е първият тролейбусен водач на Русе. Няма обаче нужните години за пенсия и остава без никакви приходи.

Центърът за краткотрайно настаняване на бездомни се оказва единствения му вид за заслон.

„ Казаха ми, че би трябвало да се подаде молба. Пък аз бях измръзнал и не мога да вървя и не отидох. Снощи отново спах на улицата “, споделя Иван Буренков.

За да постъпи в Центъра за бездомни, Иван би трябвало да си направи PCR тест, само че няма опция да го заплати. Няма и персонален доктор, който да му издаде направление за безвъзмезден тест.

От дни се основава организация обществените служби да поемат разноските за проучването на бездомните.

„ Получихме едно особено писмо от Агенция "Социално подкрепяне ", с което се споделя, че хората, които имат нужда, се покриват разноските за PCR проби, с цел да могат да бъдат настанявани в обществените услуги “, изясни Катя Петрова, шеф отдел "Социални действия " при Община Русе.

В центъра за бездомни в Русе към този момент има 12 свободни места. Създадена е организация хората с грипоподобни признаци да бъдат отделяни от останалите.

„ Ние имаме с сътрудниците от РЗИ договореност, че когато имаме нужда и случаи, да се обръщаме към тях, с цел да можем допустимо най-бързо да създадем тестванията “, добави Катя Петрова.

Решение за това кой ще поеме PCR тестванията е открито. Остава обаче казусът, че при позитивен резултат хората, останали без жилище, няма да бъдат одобрявани в обществените домове и още веднъж ще са на улицата.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР