Бездомникът Митко Каковски от Килифарево, който в продължение на 15

...
Бездомникът Митко Каковски от Килифарево, който в продължение на 15
Коментари Харесай

Подслониха във фургон бездомник след опит да се самоубие

Бездомникът Митко Каковски от Килифарево, който в продължение на 15 години е живял без покрив над главата си от два дни има обезпечен фургон, където е на топло. Да отърват несретникът от тежката орис се заели кметството в Килифарево и дирекция „Социално подпомагане“ във Велико Търново.

 besdomnik

До дни Митко ще получи и обществена помощ, с която да заплати здравните си осигуровки, с цел да може да се яви пред комисия за ТЕЛК и да може да получава пенсия, така няма право да работи поради епилепсията.
Съдбата на 38-годишния гаврош е извънредно печална. До осми клас учил в родното Килифарево, след което се захванал да работи. С майка си живели тогава във ведомствен апартамент, който й дали от тогавашния електромонтажен цех „ Трифон Саралиев “. Имал и сестра и брат, само че през днешния ден не поддържа никаква връзка с тях. Митко дълго живял с майка си, само че откакто тя се пенсионирала, освободила жилището и се преместила на квартира във Велико Търново.

Митко останал на улицата и от години живял по обори, икономически постройки и порутени къщи. Той споделя, че защото не го наемат трайно на работа, а го викат почасово да припечели някой лев, в никакъв случай не съумява да скъта по-голяма сума, с цел да наеме квартира. Когато преди време му разкрили и епилепсия, отказвали да го вземат на работа за непрекъснато, тъй като получавал припадъци.

„ Припадам изключително през лятото по жегите. Преди три години се бях хванал на работа при един предприемач, изпрати ме за гъби в гората над село Горни Еньовец.Там съм примрял и ме намерили туристи, които ме носили на тил 4 километра. След това ме закарали в болничното заведение, където три дни съм бил в кома и след това са ме закрепили и отново се върнах тук“, споделя изстрадалият мъж.

 besdomnik2

До преди дни той се подслонявал в остаряла тухлена стопанска сграда без прозорци и течащ покрив в покрайнините на Килифарево. Под покрива, непосредствено върху пръстта, несретникът бил пригодил от кашони и остарели дюшеци легло и плоскости за маса. Бездомникът палел огън и да се грее край него.„ Спя върху един стол, запалвам огън, с цел да не замръзна. Там няма прозорци. Лягам да дремя, а на сутринта една педя сняг върху мене“ показа несретникът.

Няколко дни преди Коледа, мъжът обезверен от скотския си живот, се запътил да се хвърля от моста над близката река.

„ Реших, че за мен няма живот под слънцето, стига съм се мъчил единствено “, призна с въздишка Митко.
В същия миг по моста минал автомобил и пасажерите в него видели, че нещастникът се пробва да скача от парапета. Жената, която излязла от колата, взела да го увещава, обадила се на телефон 112. Скоро пристигнала и колата за спешна помощ на Спешна помощ, в която се оказало пътувал доктор, на който Митко бил остарял познайник поради епилептичните припадъци.

„ Поставиха ми инжекция, свестиха ме, и ме откараха назад в къщи“, споделя препатилият мъж.
След това той се прибрал назад в обора, до момента в който положителни хора не решили да му оказват помощ.
Кметът на Килифарево Димитър Събев изясни, че по коледните му изпратили топли облекла, одеяла, храна и медикаменти. Имало и такива, които пристигнали на място до обора, в който живеел мъжът до неотдавна без ток и вода, и му донесли дърва.

„ Осигурена е обществена помощ на Митко, с която ще бъдат платени здравните му осигуровки и ще преактуализираме през ТЕЛК“, изясни Димитър Събев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР