Бездимните тютюневи изделия ще поскъпнат сериозно, ако бъдат приети промените

...
Бездимните тютюневи изделия ще поскъпнат сериозно, ако бъдат приети промените
Коментари Харесай

По-висок акциз за нагреваемите цигари иска ГЕРБ


Бездимните тютюневи произведения ще нарастнат съществено, в случай че бъдат признати измененията

Акцизът за нагреваемите тютюневи произведения да се увеличи от 1 октомври 2018 година и сегашните 152 лева за кг тютюн да станат 177 лева./кг, плануват промени http://www.parliament.bg/bills/44/854-01-60.pdf в Закона за акцизите и данъчните хранилища, импортирани от огромен брой депутати от ГЕРБ и няколко от Обединените патриоти в петък.

Това ще докара до значително повишаване на нагреваемите цигари у нас единствено осем месеца след появяването на българския пазар на технологията за бездимно пушене IQOS (Айкос) на международния тръст " Филип Морис Интернешънъл " (ФМИ).

Преди дни компанията сподели, че от старта у нас на новаторския артикул, за който лабораторни проучвания сочат, че отделя с 90 до 95 на 100 по-малко катран и други нездравословни субстанции, десетки хиляди българи са минали към по-безвредната форма на пушене. От ФМИ похвалиха държавната политика при акцизите, която облагаше нагреваемите тютюневи произведения с по-малко от обичайните цигари. Такава е практиката действително във всички страни, в които се продават нагреваеми тютюневи произведения, и България е първата, която е на път да изравни акцизите и по този начин да попречва растежа на различно пушещите хора.

Ако предлагането на групата депутати от ГЕРБ и " Обединените патриоти ", предвождана от шефа на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова, бъде признато, от 1 октомври 2018 година ще нарастнат тютюневите стикове за " Айкос ", която сега е единствената бездимна технология, предлагана у нас.

Мярката не регистрира здравния резултат на едните и на другите произведения

Като мотив за предлагането си депутатите от ръководещата коалиция показват, че по този начин е редно, защото и елементарните цигари, и бездимните произведения съдържат тютюн и трябвало акцизът да е идентичен.

Не се регистрира обаче резултатът върху здравето от едните и другите, без значение че министър председателят Бойко Борисов нееднократно е заявил, че здравето на българите му е най-важно и с този претекст се опълчи на желанията на съдружния си сътрудник Валери Симеонов да се върне пушенето в обособени зали в заведенията.

Депутатите изясняват концепцията си с това, че страните членки на Европейски Съюз ползват разнообразни политики при определянето на данъчните ставки за нагреваемите цигари. Акцизът е идентичен като за тютюна за пушене (който е по-нисък то този за цигарите) в Хърватия, Германия, Гърция, Латвия, Нидерландия, Словакия, Словения, Румъния и Обединеното кралство, а в Италия, Португалия и Унгария има обособена ставка.

Вносителите изясняват още, че при настоящето състояние плащаният за бездимните цигари данък е 0.93 ст. за кутия стикове, а с смяната ще стане 3.45 лева От тази сметка излиза, че повишаването на сегашната кутия стикове с цена от 5.50 лева ще е с 2.52 лева, само че съгласно анализатори на сектора повишението на цената ще е доста по-голямо, което ще направи непродаваем едвам прохождащият на българския пазар артикул.

Удар върху иновация поради малко повече пари в бюджета

По техните думи тази мярка няма да има значителен резултат върху приходите в бюджета, поради към момента дребния пазар на " Айкос " и тютюневите стикове у нас, само че ще попречи на хора, които желаят да пушат, да понижат вредите за здравето си. Онези пък, които към този момент са се убедили в изгодите на различното пушене, ще стартират да си внасят бездимните произведения от прилежаща Сърбия, където сега кутията коства 4 български лв., и даже от Гърция, където към този момент ще костват по-малко спрямо България, в случай че се изравни акцизът с цигарите у нас. И сега в интернет се оферират стикове за " Айкос " от страни отвън Европейски Съюз на цени под тези на българския пазар, показват пушачи, минали на различните произведения.

Поскъпването на акциза може да докара и до увеличение на контрабандата на бездимните стикове, което в действителност ще има противоположен резултат за хазната, считат други специалисти.

Има ли лобистки ползи?

Решението за повишение на акциза за нагреваемите тютюневи произведения демонстрира, че страната слага на напред във времето финансовите си ползи пред тези за здравето на жителите си, 36 на 100 от които са пушачи, считат още анализатори. Те не се наемат да разясняват дали става въпрос за пробутване на лобистки бизнес ползи на пазара, който след покупката на марките на " Булгартабак " от " Бритиш-Америкън Табако " претърпя значително пренареждане, само че като цяло е конкурентен.

Поправките може да минат елементарно в Народното събрание, защото удрят част от бизнеса на една единствена компания, а другите производители на цигари едва ли биха протестирали против ограничение на съперник.

От " Филип Морис " се надяват при разискването на законовите ремонти в парламентарните комисии по бюджет и финанси и по икономическа политика да се откри баланс сред фискалните и здравните аспекти.

ФМИ: България се отдалечава от положителните европрактики

“Нагреваемите тютюневи произведения са фундаментално разнообразни артикули от цигарите. Те са класифицирани като бездимни и имат друг рисков профил от обичайното пушене. Това обуславя и диферензираното им облагане в целия Европейски Съюз ", разяснява пред Мediapool Вержиния Джевелекова, представител на " Филип Морис България ". Тя добавя, че България сега е в крайник с правилото на облагане в останалите 22 страни, където се оферират продуктите.

" За голямо страдание, изравняването на акциза с този за цигарите, заложен в законопроекта, не поддържа концепцията за понижаване на вредата и ще отдалечи България от положителните европейски практики. Това е рискова мярка и, видно от претекстовете към предлагането, то е ориентирано единствено против един съответен артикул на нашия пазар, без да се регистрира всеобхватно концепцията за нагряване на тютюна. Вярваме, че предлагането предстои на разискване и търсене на баланс сред фискалните и здравните аспекти “, уточни Джевелекова.

С импортираните от ГЕРБ и патриотите ремонти в Закона за акцизите и данъчните хранилища се планува още производителите на бира да бъдат задължени да поставят бандероли върху опаковките над 5 литра. Това ще докара до административни усложнения за всички 23 лицензирани производители на бира, четири от които са огромни, а останалите са дребни самостоятелни пивоварни.

Проформа депутатите са внесли предварителна оценка за въздействието на плануваните промени и разбор на разноските и изгодите от приемането им, защото в тях не са направени калкулации какви доходи биха обезпечили тези ограничения в хазната и какво биха коствали на бизнеса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР