Бездимните цигари все пак ще поскъпнат от 1 октомври. ©

...
Бездимните цигари все пак ще поскъпнат от 1 октомври. ©
Коментари Харесай

Акцизът за бездимни цигари ще се увеличи от 26% на 40% от този за обикновените

Бездимните цигари въпреки всичко ще нарастнат от 1 октомври.

© Велко Ангелов Още по тематиката
Какво са бездимните цигари и за какво ръководещите лъжат

За да стимулират събирането на 15 млн. лева, ГЕРБ и Патриотите демагогстваха в Народното събрание
6 юли 2018
Скандалът с IQOS: Бюджетът е рисков за вашия бизнес*

ГЕРБ въпреки всичко възнамерява да усили акциза на бездимните произведения
5 юли 2018 Управляващата коалиция се е споразумяла да поправя текстовете за акциза на бездимните произведения сред първо и второ четене на измененията в закона за акциза, заяви източник на " Капитал ", участвал на съдружния съвет в Народното събрание. Според първичното предложение, импортирано от ГЕРБ, акцизите им трябваше да се изравнят с тези на стандартните цигари и една кутия да нарастне до 10 лева от 5.50 лева в този момент.

През предходната седмица в началото министър председателят Бойко Борисов прикани текстът, който провокира публично неодобрение и разнобой в обединението, да бъде изтеглен. На другия ден депутатите оповестиха, че ще го преработят, само че няма да го изтеглят. Така планът ще се гледа в първичния си тип на първо четене в бюджетна комисия на следващия ден.

Какво се гласоподава

Първоначалното предложение беше още от 1 октомври бездимните произведения, от които сега на пазара участва тъкмо едно, да бъдат облагани с данък като на стандартните цигари. С това предложение България щеше да стане единствената страна в Европейски Съюз, която изравнява облагането за двата продукта. Останалите ги таксуват на база на наличие на тютюн като насипните тютюни и по този начин акцизът на една кутия от тях е приблизително 31% от този на стандартните цигари. В България облагането е по същата канара и сега акцизът е 26%.
Според източника на " Капитал " на съдружен съвет било реализирано единодушие текстът да бъде модифициран от работна група сред двете четения.

Засега 40% ставка

Той означи още, че първичната концепция, която са коментирали е да усилят ставката на 40% от акциза на общоприетите цигари. След това щели да бъдат планувани стъпки за последващото му увеличение, да вземем за пример на 50%.
Така България отново ще бъде на едни от най-високите равнища в скалата с облагане. От 23 страни в Европейски Съюз, в които се предлага IQOS, продуктите за него се таксуват с 67% във Франция, с 49-50% от акциза за елементарните цигари в Испания и Италия. 43% и надлежно 45% са ставките в Швеция и Португалия. Останалите страни са под ставката от 40%, в това число Германия, Англия, Унгария и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР