Бездимните цигари ще поскъпнат от 1 октомври тази година. Акцизът

Бездимните цигари ще поскъпнат от 1 октомври тази година. Акцизът ...

Бездимните цигари ще поскъпнат наесен.

Бездимните цигари ще поскъпнат от 1 октомври тази година. Акцизът за тях  ще се повиши от 26 на 40 процента от акциза за обикновените цигари. Това реши на първо четене парламентарната комисия по бюджет и финанси с промяна в Закона за акцизите и данъчните складове.
 
Причината за повишението акциза на този тип изделия е нарастващата употреба на бездимни цигари, посочи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. По думите й тази тенденция трябва да бъде взета предвид, за да не губи държавата приходи.
 


„Акцизната ставка ще стане 233 лева на килограм тютюн
, което означава, че тези изделия, нагреваеми тютюни, които са в момента на пазара, ще имат увеличение на акциза, който ще достигне до 40 на сто от размера на акциза на конвенционалните цигари”, обясни Стоянова.
 


Социалистите гласуваха против предложението с аргумента, че страната ни трябва да изчака изследване на Европейската комисия
, което може да покаже че бездимнитe цигари са по-добър вариант за здравето на пушачите и по тази причина не трябва да се облагат с висок акциз. Чуха се и мнения, че не може по средата на годината да се променят данъци.
 
„Не е ли ясно, че традиционните цигари, освен никотин, съдържат, аз даже се учудих, над 8000 токсични вещества, докато при тези цигари си остава вредната съставка никотин и те са по-малко вредни”, каза Румен Гечев от БСП.-->
 


Патриотите също подкрепиха ГЕРБ в желанието им да увеличат акциза на тези изделия
, с което показаха, че различията по този закон са изгладени. От пациентски организации и тютюневи компании изразиха резерви към предстоящото увеличение на акциза от 1 октомври тази година. Между първо и второ четене на законопроекта обаче са възможни нови промени, които тепърва ще се уточняват.
 

Източник: dariknews.bg