Бездимните цигари ще поскъпнат от 1 октомври тази година. Акцизът

...
Бездимните цигари ще поскъпнат от 1 октомври тази година. Акцизът
Коментари Харесай

Бездимните цигари ще поскъпнат наесен

Бездимните цигари ще нарастнат от 1 октомври тази година. Акцизът за тях  ще се увеличи от 26 на 40 % от акциза за елементарните цигари . Това реши на първо четене парламентарната комисия по бюджет и финанси с смяна в Закона за акцизите и данъчните хранилища.
 
Причината за покачването акциза на този вид произведения е възходящата приложимост на бездимни цигари , уточни ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова. По думите й тази наклонност би трябвало да бъде взета поради, с цел да не губи страната доходи.
 


„ Акцизната ставка ще стане 233 лв. на кг тютюн
, което значи, че тези произведения, нагреваеми тютюни, които са сега на пазара, ще имат нарастване на акциза, който ще доближи до 40 на 100 от размера на акциза на стандартните цигари ”, изясни Стоянова.
 


Социалистите гласоподаваха срещу предлагането с аргумента, че страната ни би трябвало да изчака проучване на Европейската комисия
, което може да покаже че бездимнитe цигари са по-добър вид за здравето на пушачите и затова не би трябвало да се таксуват с висок данък. Чуха се и отзиви, че не може по средата на годината да се трансформират налози.
 
„ Не е ли ясно, че обичайните цигари, с изключение на никотин, съдържат, аз дори се учудих, над 8000 токсични субстанции, до момента в който при тези цигари си остава нездравословната съставна част никотин и те са по-малко нездравословни ”, сподели Румен Гечев от Българска социалистическа партия.-->
 


Патриотите също поддържаха ГЕРБ в желанието им да усилят акциза на тези произведения
, с което демонстрираха, че разликите по този закон са изгладени. От пациентски организации и тютюневи компании показаха запаси към идното нарастване на акциза от 1 октомври тази година. Между първо и второ четене на законопроекта обаче са вероятни нови промени, които занапред ще се прецизират.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР