Бездимните цигари да бъдат облагани с 40% акциз от акциза

Бездимните цигари да бъдат облагани с 40% акциз от акциза ...

Изглежда ще има по-нисък акциз за бездимните цигари.

Бездимните цигари да бъдат облагани с 40% акциз от акциза на конвенционалните цигари - това реши Бюджетната комисия в парламента. В абсолютни цифри решението означава 233 лева акциз на килограм тютюн, а евентуално новият акциз ще влезе в сила от октомври тази година.
При този размер на налога допълнителните постъпления ще бъдат в рамките на 5-6 милиона лева вместо очакваните 15 милиона лева, посочва в. "Сега".
Депутатите от комисията приеха на първо четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Той бе предложен от самата Менда Стоянова и веднага породи съмнения за лобизъм в полза на определени производители, тъй като е насочен срещу едно-единствено изделие на една мултинационална компания - IQOS на Philip Morris.
"Не искам да акцентираме върху това какви пари допълнително ще влязат в бюджета сега. Важно е, че това изделие измества конвенционалните цигари и това във времето ще се случи много бързо. Нашият бюджет, който получава 2 млрд. лв. годишно от акциз на цигари, не може да се лиши от част от тях, без да има компенсационен механизъм", каза Стоянова.
Промените трябва да засегнат не само нагреваемите бездимни цигари, но и всички други потенциални продукти, които съдържат тютюн, но не изискват горене за консумацията му, смята Менда Стоянова. От левицата обаче не са съвсем съгласни. "Бездимните нагреваеми цигари са по-малко вредни от конвенционалните, заради което трябва да бъдат облагани с по-нисък акциз", контрира Румен Гечев от БСП. Представители на тютюневи компании цитираха изследвания на международни организации, според които бездимните нагреваеми цигари нанасят по-малко щети върху здравето на пушачите, отколкото конвенционалните.

Източник: actualno.com