Бездимните цигари да бъдат облагани с 40% акциз от акциза

...
Бездимните цигари да бъдат облагани с 40% акциз от акциза
Коментари Харесай

Изглежда ще има по-нисък акциз за бездимните цигари

Бездимните цигари да бъдат облагани с 40% данък от акциза на стандартните цигари - това реши Бюджетната комисия в Народното събрание. В безспорни числа решението значи 233 лв. данък на кг тютюн, а вероятно новият данък ще влезе в действие от октомври тази година.
При този размер на данъка спомагателните приходи ще бъдат в границите на 5-6 милиона лв. вместо предстоящите 15 милиона лв., показва в. " Сега ".
Депутатите от комисията одобриха на първо четене измененията в Закона за акцизите и данъчните хранилища. Той бе препоръчан от самата Менда Стоянова и незабавно породи подозрения за лобизъм в интерес на избрани производители, защото е ориентиран против едно-единствено произведение на една мултинационална компания - IQOS на Philip Morris.
" Не желая да подчертаваме върху това какви пари в допълнение ще влязат в бюджета в този момент. Важно е, че това произведение измества стандартните цигари и това във времето ще се случи доста бързо. Нашият бюджет, който получава 2 милиарда лева годишно от данък на цигари, не може да се лиши от част от тях, без да има компенсационен механизъм ", сподели Стоянова.
Промените би трябвало да обиден освен нагреваемите бездимни цигари, само че и всички други евентуални артикули, които съдържат тютюн, само че не изискват горене за потреблението му, счита Менда Стоянова. От левицата обаче не са напълно съгласни. " Бездимните нагреваеми цигари са по-малко нездравословни от стандартните, поради което би трябвало да бъдат облагани с по-нисък данък ", отвърна Румен Гечев от Българска социалистическа партия. Представители на тютюневи компании цитираха проучвания на интернационалните организации, съгласно които бездимните нагреваеми цигари нанасят по-малко вреди върху здравето на пушачите, в сравнение с стандартните.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР