Бездимните продукти намаляват в пъти риска за здравето Замерват замърсяването

...
Бездимните продукти намаляват в пъти риска за здравето Замерват замърсяването
Коментари Харесай

Радонът е във вашия дом, проветрявайте

Бездимните артикули понижават в пъти риска за здравето Замерват замърсяването в класните стаи По света мръсният въздух в дома убива 600 души на час Въздух единствено за богати не е фиктивен

Радонът е един от тихите убийци в нашите домове. Той е артикул от естествения разпад на урана и се освобождава на всички места по земната повърхнина. „ Всяка постройка, без значение по какъв начин е строена, получава своята доза радон от терена под нея. Няма никакво значение какъв брой дълбоки са основите - радон има и в домове без никакви мазета. Има случаи, когато две изцяло идентични и прилежащи здания, демонстрират разнообразни равнища на този радиоактивен детайл ”, изясни доктор Цвета Иванова, началник на дирекция „ Обществено Здраве ”.

Радонът влиза в къщите ни през пукнатини на пода на избата. Може да се промъкне и по информационни тръби и вентилационните шахти. Трябва да се знае, че съществуването му е част от естествения радиационен декор, в който живеем. Измерва се в бекерел за пространствен метър. Референтното равнище е 300 бекерела/куб.м. „ Нормално е да приемем радиация 2,3 милисиверта на година - половината от нея се пада на радона ”, изясни доктор Иванова.

През 2005 година Световната здравна организация разгласи този радиоактивен детайл за втория извършител на рак на белите дробове след тютюнопушенето. Какво може да стане с тъканите ни, в случай че сме изложени на високи равнища на алфа радиация от радон? Имаме три благоприятни условия - ДНК молекулата да се самовъзстанови в нея да не настъпят никакви промени. Вторият случай е това да докара до клетъчна гибел. Третият случай е най-опасен. При него клетката оцелява, само че в нея се образуват разновидности. Това е радиационната карценогенеза, след която може да се стигне и до рак на белите дробове.

България към този момент има национална радонова карта. Измерванията за нея са осъществени, откакто в стотици домове по избрана скица са слагани детектори. Първоначално това среща огромен отпор измежду елементарните хора. „ Сблъскахме се с явлението „ радиофобия ” - хората се опасяват тези детектори да не ги облъчват, да не ги подслушват... След това някои от тях получихме неразопаковани, а доста бяха изгубени ”, описа доктор Иванова. Детекторите за радон би трябвало да се слагат на относително високо място - долап или дрешник. В анкетите при правенето на радоновата карта е попълвана информация за самите здания - по кое време са строени, каква е основата им, върху каква почва са.

Въпреки проблемите към този момент се знае какви са естествените равнища на радон в другите общини на Пловдивска област. В Пловдив и град Съединение те са най-ниски - под 100 бекерела/куб. м. В региона на град Раковски равнищата са от 300 до 500 бекерела. В община Кричим те са най-високи - над 700 бекерела.

Наличието на радон във вътрешните пространства се трансформира единствено по един метод - с постоянно проветряване. В стаи, които не са отваряни дълго време, равнищата на радон са високи. Хубаво е и да се запълнят пукнатините в избите на къщите. Правителството към този момент има национална тактика до 2027 година. Част от нея планува в пловдивските учебни заведения да бъдат сложени 430 детектора за радон.

Д-р Стоилка Мандаджиева: Най-голямата заплаха е за децата

Децата все по-често са наранени от замърсяването на въздуха и това е един доста сериозен проблем. През 2016 година 500 000 деца са болни от респираторни болести и пневмонии. Обяснението на този факт е, че децата дишат по-учестено от възрастните, вдишват по-голям % от нездравословните частици. Те са и по-чувствителни, защото към момента порастват и построяват белодробната си конструкция.

Преди време изследвахме деца от Димитровград преди и след затварянето на огромните фабрики там, които бяха огромни замърсители на въздуха. Когато замърсяването е по-ниско, се понижават и индикаторите на белодробните болести. Освен деца през последните няколко години изследваме и студенти. Радващото при тях е, че в последно време процентът на трайните пушачи понижава.

Въпреки че когато са били възпитаници, им е било забавно да възпламенят цигари и са станали пушачи. Пасивните пушачи обаче развиват хронична белодробна непълнота. Трябва да стартираме дейна акция против замърсяването на въздуха в затворените пространства.

Доц: Владимир Ходжев: Три цигари замърсяват повече от автомобил с Евро 6

Над 500 000 души годишно губят живота си от белодробен карцином, сочат последните данни на Световната здравна организация. Други 1.6 милиона души са с хронична обструктивна белодробна болест. Мръсният въздух е виновен за 19% от сърдечносъдовата гибел и 21% от умрелите след инсулти. В числа годишно планетата Земя губи 4.2 милиона души от нечистия въздух на открито и още 2.8 милиона от този в затворени пространства. Двете числа обаче не могат да се разграничат тъкмо, тъй като в случай че имате хубава печка у дома, тя не е проблем за вас, само че нейният пушек трови доста хора.

И въпреки всичко би трябвало да знаем, че главният замърсител в затворените пространства е цигареният пушек. В този смисъл има доста индикативен опит, извършен в Милано преди години. В помещение от 60 квадратни метра се вкарва нов автомобил " Форд Мондео " с мотор еко дизел ", който работи половин час. След това мястото се проветрява и се изгарят три цигари. Фините прахови частици от тях са 10 пъти повече от тези, излезли от ауспуха на колата. Сами виждате какъв брой мъчно бе натрапен у нас Законът за възбрана на тютюнопушенето в закрити пространства и каква опозиция има против него. Поне 4-5 пъти бе подлаган на офанзиви в Народното събрание и е добре, че въпреки всичко не бе изменен.

И в този момент нещо положително, протичащо се в Пловдив. Става въпрос за равнищата на тютюнопушене измежду учениците в града на възраст от 16 до 18 години. През 2004 година непушачите са били 46.2%, пред 2010 г.- 61.1%, а през 2016 година 70.5%. Това демонстрира, че когато има някаква тактика, общи дейности и осведоменост на хората за заплахите, неща въпреки и постепенно се случват. Това обаче не може да стане от през днешния ден за на следващия ден, а с целенасочени дейности на управляващите, медиите и цялото общество. Подобен е казусът със замърсяването на въздуха като цяло.

За решаването му би трябвало да се сътвори единна тактика, да се работи години наред от институциите и цялото общество. Защото в случай че би трябвало да си спестя един литър бензин и за това си смъква катализатора, а няма надзор и наказания за нарушителите, няма да мръднем напред.

****
Доц. Владимир Ходжев е началник на Клиниката по пневмология и фтизиатрия към УМБАЛ " Свети Георги " и ръководител на Управителния съвет на Българското сдружение по белодробни заболявания.

Пламен Иванов: Да понижим темповете в строителството

Днес строителството е динамично, то изисква бързо създаване на постройките. За да се случи това, в помощ идва химията. Само че химията, като форма на улеснение, ни „ отмъщава ” след това ” - това сподели Пламен Иванов от компания “БГ опция ”. Според него с оборотите, на които живеем, сами влизаме в циничен кръг. “Ако замърсяването на външния въздух е сериозен проблем, става известно, че има и по-сериозен - замърсяването на въздуха вътре в пространствата!

Според статистиката той може да бъде с 50% по-токсичен от въздуха навън! Затова качеството на вътрешната среда е извънредно значимо и тя се следи при строителството на нови здания. Има артикули, които спомагат да се обезпечи тази здравословна и сигурна среда. Само че когато избираме материалите, ние, строителите, се ръководим от доста разнообразни фактори. Естествените материали да вземем за пример изискват по-голяма грижа.

Навремето си варосвахме стените и това беше един най-благоприятен вид - варта е мощно дезинфекциращо средство, устойчи­ва е на влага. Освен това не затваря „ порите " на стената и тя има възмож­ност да „ диша ". И нямаше проблеми! ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР