Бездимна печка за отопление на дърва, електромобили с форма на

...
Бездимна печка за отопление на дърва, електромобили с форма на
Коментари Харесай

Бездимна печка на дърва показаха на екофорум в София


Бездимна печка за отопление на дърва, електрически автомобили с форма на болиди и електровелосипеди бяха измежду най-атрактивните екологични новаторски решения, показани на 21-вия Европейски конгрес по екоиновации в София. На събитието, за което бяха регистрирани над 500 посетители от страната и чужбина, участваха 13 изложители, които демонстрираха свои екологични решения и артикули.

Сред посетителите на ревюто огромен интерес провокира екопечката на дърва за битово отопление " Гамера ". За разлика от общоприетите печки, при тази няма дим, а вместо това излиза пара, а нездравословните излъчвания са сведени до най-малко. Според производителите от хисарската компания " АГНОН ", когато печката работи стаята не се задимява, тъй като горивната камера със мощ засмуква въздух от самото помещение и по този начин прави вторично изгаряне на пушека и дървесната газ, отделяни при първичното изгаряне. Производителите настояват, че продукта им с изключение на екологичен е и пестелив. По думите им за стоплянето на жилище печката употребява сред 50 и 80% по-малко дърва.

На форума бяха показани и екологични решения в областта на превоза. Български студенти, взели участие в надпреварата Shell Eco-marathon демонстрираха електроболиди, които могат единствено с 1 kWh да изминат 400 км. С едно зареждане на батерията пробегът е 90 км., а оптималната скорост, която електроавтомобилите доближават е 36 км./ч.

Друг образец за екологично напредване са показаните от варненската компания Eljoy електрически колела, при които въртенето на педалите се подкрепя от електрически мотор. На форума бе показан ръчно направен модел на електровелосипед с дървена рамка. Батерията му се зарежда на всеки 60 км пробег, а оптималната скорост, която развива е 25 км/ч. В момента компанията работи и по инсталиране на система за наемане на електровелосипеди в София.

Иновация, която способства за намаляването на нездравословните излъчвания е основаната от друга българска компания " Експертите " машина за разчистване на филтри за фини прахови частици. Целта е по този наличен и резистентен метод да бъдат рециклирани филтри DPF/FAP за дизелови коли и катализатори.

На екофорума беше показана и бързозареждаща станция за електрически транспортни средства. В взаимозависимост от модела на автомобила зареждането може да стане за към 1,5-2 часа, което е до два пъти по-бързо в сравнение с със общоприетите зарядни станции, обясниха производителите от " Елпром ЕМЗ ".

Българската компания NanoBoost сподели новаторска нано структурирана горивна добавка, която може фрапантно да понижи излъчванията на моторни транспортни средства.

По време на форума бяха показани и близо 30 плана на институции, общини и компании от Европейски Съюз, целящи възстановяване качеството на въздуха. Италианският район Ломбардия показа собствен проект за понижаване на въздействието на изгарянето на дървесина върху качеството на въздуха в района посредством въвеждане на нови екостандарти за уредите за отопление на дърва. Проектът има за цел да понижи замърсяването от битовото отопление на дърва, които са причина за 44% от излъчванията на фини прахови частици в района. Програмата планува постепенна възбрана за потреблението на най-замърсяващите уреди и въвеждане на нови енергийно ефикасни съоръжения с ниски излъчвания.

Интересна система за електромобилност на три италиански общини беше показана на форума. Тя планува електрически лодки да свързват италианският курортен град Орбетело с плажовете, както и с крайбрежията на Аргентарио и Гилио. Електрическа автобусна линия пък ще снове сред жп гарата и центъра. На разположение на жителите и туристите ще има споделени електрически коли, скутери и колела.

Унгарският град Сегед развива платформа за шерване на пътувания в уеб страница, който предлага и информация за услугите за публичен превоз, вариантите за наем на колело и обмисляне на подвижността.

Българската компания " Соларпро " показва решения за фотоволтаично зареждане на мрежата на градския електротранспорт.

В Рим се осъществя пилотен план за инсталиране на специфични уреди (АПА скубери) за филтриране на въздуха, които се слагат на пътната настилка и всмукват фините прахови частици. Също в Италия, в долината По е създаден план LIFE-IP PREPAIR за възстановяване качество на въздуха посредством съответни дейности в региона на земеделието, биомасата, превоза и енергетиката.

Представен беше планът GrowSmarter, който предлага " 12 интелигентни градски решения " и се осъществя пилотно в Кьолн и Барселона. Той сплотява напъните на градската администрация и промишлеността за осъществяване на решения в региона на енергетиката, инфраструктурата и превоза за понижаване на замърсяването на въздуха.

В рамките на форума бяха показани и градски системи за надзор на трафика за понижаване на замърсяването, както и разнообразни системи за мониторинг на качеството на въздуха в градовете. Хелзинки показа собствен план на мрежа за прогнозиране на замърсяването на въздуха и премерване на неговото качество. Различни научни институти от Европейски Съюз пък сплотяват старания за консолидираното на ресурсите за наблюдаване на Земята в принадлежности за информиране и взимане на решения за хората и локалните управляващи в границите на концепцията за " образован град ".

Големи индустриални компании като КЦМ, " Аурубис ", " Шел ", и други показаха свои софтуерни решения и стратегии за понижаване на замърсяването на въздуха. Иновативни компании демонстрираха технологии за понижаване на излъчванията от автомобилния превоз, електромобилност и различни енергоизточници. Куриерската компания " Спиди " разгласи, че стартира да доставя с електрически автомобили колета в София. Белгийци пък създават хибридни коли за събиране на боклуци.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР