Бездействието на Народното събрание помага на чиновници от всички етажи

...
Бездействието на Народното събрание помага на чиновници от всички етажи
Коментари Харесай

Чиновници с конфликт на интереси се спасяват, докато депутатите бездействат

Бездействието на Народното събрание оказва помощ на служители от всички етажи на властта да се отървават от санкция за спор на ползи.
Причината - непълният състав на Комисията за попречване и определяне на спор на ползи (КПУКИ), която към този момент над 4 година не съумява да вземе решение по сигнали, по които има различия сред членовете ѝ. По този метод кметове, общински съветници, зам.-министри и други висши служители се измъкват от закона.
Причината за неуместната обстановка е, че по закон решенията се взимат с болшинство от най-малко трима от петимата членове. В момента членовете на комисията са трима. Когато гласовете се разделят два на един, решение не може да се вземе.
Затова в такива случаи се изчаква и преписките се приключват по отминалост.
От октомври 2013 година, когато комисията остана с повърхностен състав, до момента проблематичните проблеми са 65, споделиха от комисията. От тях 18 инспекции към този момент са прекъснати по отминалост. Същата ще е ориста на останалите. Това са случаи, в които част от членовете на комисията са дали своят вот, че има спор на ползи, само че някой е " срещу " и не може да се вземе единомислещо решение, оповестява в. " Сега " в днешния си брой.
КПУКИ е с двама членове по-малко от абсурда с Филип Златанов и тефтерчето му, в което съгласно прокуратурата той си записвал кои политически съперници на ГЕРБ да бъдат ударени. Тогава никой не беше назначен на местата на Златанов и на напусналата Сабрие Сапунджиева.
Временният ръководител на КПУКИ Николай Николов съобщи пред изданиято:
" От 16.10.2013 година комисията заседава в състав от трима души, като от тази дата на Народно събрание му е служебно известно, че тя работи в непопълнен състав. Това събитие е отбелязвано както в годишните ни отчети, по този начин и в годишните отчети на Европейска комисия ".
В решенията на комисията, които са обществени, са разказани в детайли производствата, по които членовете й са били на противоположни отзиви. Сред тях е инспекцията на сигнала против някогашния кмет на Хасково Георги Иванов. На 19 октомври тя бе прекъсната заради приключване на отминалост.
През февруари и.д. ръководителят Николай Николов, Катя Станева и Паскал Бояджиев не са дали своят вот единомислещо. От ведомството отхвърлиха да отговорят кой по какъв начин е дал своя вот по този проблем. Сигналът против Иванов е от май 2014 година Комисията е открила въз основа на данни и от прокуратурата, че през април 2012 година кметът подписва конвенция с компания да й изплати 2.51 млн. лева, с цел да не се стига до правосъдно дело против общината. Същия ден брачната половинка на Иванов продава на същата компания за 1.32 млн. лева дяловете си в друго сдружение, които купува няколко дни по-рано единствено за 5000 лева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР