Безбройните тунели под Газа са най-известни като проходи, използвани за

...
Безбройните тунели под Газа са най-известни като проходи, използвани за
Коментари Харесай

„Метрото на Газа – основното стратегическо оръжие на „Хамас“ срещу Израел

Безбройните тунели под Газа са най-известни като проходи, употребявани за контрабанда на артикули от Египет и за осъществяване на набези в Израел.

Но съществува и втора подземна мрежа, която Израелските отбранителни сили назовават разговорно " метрото на Газа " - голям лабиринт от тунели, по някои данни на няколко километра подземен, които се употребяват за превозване на хора и стоки; за запазване на ракети и боеприпаси; за разполагане на командни и контролни центрове на „ Хамас “ - всичко това надалеч от любопитните погледи на самолетите и дроновете за наблюдаване на ЦАХАЛ, споделя CNN. Това трансформира „ метрото на Газа “ в главното стратегическо оръжие на организацията във войната ѝ с Израел.

През 2021 година „ Хамас “ твърди, че е построила 500 км тунели под Газа, въпреки че не е ясно дали тази цифра е точна. Ако това е правилно обаче, подземните тунели на организацията ще бъдат с дължина малко по-малко от половината от дължината на метрото в Ню Йорк.

" Това е доста комплицирана, доста огромна - голяма - мрежа от тунели на много малко парче територия ", споделя Дафне Ричемонд-Барак, професор в израелския университет " Райхман " и специалист по подземни войни.

Не е ясно какъв брой е коствала мрежата от тунели на „ Хамас “, която ръководи бедната крайбрежна линия. Цифрата евентуално е забележителна, както във връзка с човешката мощ, по този начин и във връзка с капитала.

От 2007 година насам Газа е под сухопътна, морска и въздушна обсада от страна на Израел, както и под сухопътна обсада от страна на Египет, и се счита, че не разполага с солидни машини, които нормално се употребяват за създаване на тунели надълбоко подземен. Експертите настояват, че копачи, употребяващи елементарни принадлежности, евентуално са се заровили надълбоко подземен, с цел да изкопаят мрежата, която е електрифицирана и подсилена с бетон. Израел от дълго време упреква „ Хамас “, че пренасочва бетон, предопределен за цивилен и филантропични цели, към строителството на тунели.

Критиците на Хамас също по този начин настояват, че големите разноски на групировката за тунели биха могли да бъдат употребявани за цивилен бомбоубежища или мрежи за ранно предизвестие, като тези от другата страна на границата в Израел.

Асиметричното преимущество

Тунелите са прелъстителен инструмент за водене на война още от Средновековието. Днес те оферират на войнстващи групировки като „ Хамас “ преимущество в асиметричната война, заличавайки някои от софтуерните преимущества на по-напреднали армии като ЦАХАЛ.

Това, което отличава тунелите на „ Хамас “ от тези на Ал Кайда в планините на Афганистан или на Виет Конг в джунглите на Югоизточна Азия, е, че тя е построила подземна мрежа под един от най-гъсто обитаемоте региони на планетата. Близо 2 милиона души живеят на 88-те квадратни благи, които съставляват град Газа.

" Винаги е мъчно да се справяш с тунели, не ме разбирайте неправилно, във всеки подтекст, даже когато са в планински регион, само че когато са в градска зона, тогава всичко е по-сложно - тактическите аспекти, стратегическите аспекти, оперативните аспекти и, несъмнено, отбраната, която желаете да осигурите на цивилното население ", споделя Ричмънд-Барак, който е и старши теоретичен помощник в Института " Либер " за право и сухопътна война и Института за модерна война в Уест Пойнт.

След терористичната офанзива в Израел на 7 октомври, при която бяха убити минимум 1400 души, най-вече цивилни, ЦАХАЛ неведнъж твърди, че Хамас се крие в тези проходи " под къщи и в здания, обитаеми с почтени цивилни жители на Газа ", като на процедура ги трансформира в жив щит. Оттогава израелските военни въздушни удари са умъртвили минимум 2670 палестинци, съгласно изказване на Министерството на здравеопазването в Газа в неделя.

Очаква се ЦАХАЛ да се опита да разбие мрежата при идното си наземно нахлуване в Газа, защото през последните години поставя изключителни старания, с цел да отстрани тунелите на „ Хамас “. През 2014 година Израел стартира сухопътна офанзива в Газа, с цел да се опита да отстрани подземните проходи.

В петък Израел предизвести към 1,1 млн. души, живеещи в Газа, да се реалокират на юг преди началото на интервенцията. Преместването на цивилни жители от град Газа би спомогнало за по-безопасното унищожаване на тунелите, само че сходни интервенции ще бъдат рискови, споделя Ричмънд-Барак.

ЦАХАЛ може или да направи тунелите краткотрайно неизползваеми, или да ги унищожи. Според Ричмънд-Барак бомбардирането на подземните проходи нормално е най-ефикасният метод за премахването им, само че такива удари могат да обиден цивилни жители.

Това, което е ясно, е, че единствено технологията няма да е задоволителна за прекъсване на подземната опасност. Израел харчи милиарди долари в опит да отбрани границата с умна система, която се отличава с съвременни датчици и подземни стени, само че все пак Хамас съумя да извърши нападението си на 7 октомври по суша, въздух и море.

Ричмънд-Барак декларира, че е нужен повсеместен метод, който да употребява образно разузнаване, наблюдаване на границите и даже да употребява цивилните жители да наблюдават за всичко съмнително.

" Няма безотказно решение за справяне със опасността от тунел ", счита Ричмонд-Барак. " Няма „ Железен купол “ за тунели ".

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР