Безброй са жените, въздишали по магнетичния чар на Апостол Карамитев,

...
Безброй са жените, въздишали по магнетичния чар на Апостол Карамитев,
Коментари Харесай

Първата любов на Апостол Карамитев се поболява от раздялата им

Безброй са дамите, въздишали по магнетичния сексапил на Апостол Карамитев, още толкоз са се чудели по какъв начин този извънредно хубав артист остава (сравнително) правилен на надарената си, само че надалеч не вдъхновяващо привлекателна брачна половинка Маргарита Дупаринова. Той отбива с обезоръжаваща усмивка офанзивите на напористите дами и продължава с необятната си крачка към подготовка в Народния спектакъл, часове в театралната академия, където преподава, и съумява да открадне час-два да си поиграе с децата си, да ги нахрани и да изслуша болките и хвалбите им.
 деятел карамитев  деятел карамитев
Малцина обаче знаят, че преди брака с Дупаринова Карамитев е бил

благоприятен за своя съученичка от италианската гимназия в Бургас

Тя се споделя Магда. Писателят Станко Михайлов я разказва като „ омайващо чаровна и пренаситена с духовно омагьосване, със съвършени телесни форми, дъхаща на невзискателност, добрина и деликатност, облечена най-изискано за времето макар следвоенния интервал “.

Магда и Чочо, както всички назовават Апостол на галено, са ученическа обич. Тя е от непретенциозно учителско семейство, а неговият татко е преносвач на пристанището, само че родителите им дават благо и драго децата им да завършат италианското учебно заведение. На една школска екскурзия до Рим юношите признават възприятията си. След завършването на гимназия, с цел да успокоят родителите си, влюбените се сгодяват.

За да угоди на татко си, който с каруцата изкарвал прехраната на Апостол и двамата му братя, бъдещият артист записва право в Софийския университет, само че скрито стартира да посещава и театралната школа. Магда пък отива на санаториум да укрепва слабите си дробове, само че в любовните си писма си дават обещание да заживеят дружно. Студентската квартира на Карамитев е приземна стаичка зад Женския пазар, само че на двамата им се коства замък. Годениците са щастливи макар бедността. Идилията е брутално прекратена от гибелта на Магда.

Близки до влюбените настояват, че това не е цялата истина

Според една от версиите приятелят на Карамитев, артистът Георги Попов-Попето, му признал, че също е влюбен в красивата бургазлийка. Апостол стартира да ревнува от всеки жест на вежливост към съперника си от страна на годеницата си. Един ден си събира багажа и сърдит напуща. Магда се поболява от тъга, туберкулозата й ескалира и тя умира.

Писателят Станко Михайлов обаче се кълне, че повода за гибелта й е вероломството на годеника й. „ Магда и Апостол към този момент се тъкмели за сватбения ден, когато се разиграла нещастието. Според общата ни другарка Маргарита приятелят на Апостол – сътрудника му Георги Попов, признал пред него, че бил влюбен в годеницата му. А Апостол единствено това чакал да чуе, тъй като търсел метод да се раздели с Магда. Станал към този момент прочут, скъп и обичан актьор, а на всичко от горната страна и неспасяемо преследван от дамите. Откривали се нови житейски и креативен простори, каквито с Магда явно смятал, че не може да има. Та, с две думи,

взел да се чуди по какъв начин да се отърве от сватбата

А Магда беше самата святост от женска хубост, добрина, образование, почтеност и безрезервност. Кусур не можеше да й се откри. И тогава двамата с Попето измислили: Апостол да излезе по работа, а Попето да остане при Магда сякаш за компания. През това време обаче Попето трябвало незабележимо от Магда да заключи вратата на къщата и след половин час Апостол да ги завари в стаята „ заключени “. Така и станало. Апостол се върнал и понечил да влезе. Като намерил вратата заключена съгласно ангажимента, почнал да тропа, да крещи и да чупи прозорците, обвинявайки, че Магда му изневерила с първия му другар, който пък го унижил с измяната си към него. Грабнал си куфара и напуснал дома, а след него Магда се строполила от сполетелия смут. Мигом заболява и след 42 дни умира в страдания и мъка от скоротечна туберкулоза “, приключва Станко Михайлов.

Каквато и да е истината, след злощастния годеж Апостол Карамитев става един от най-популярните артисти. Снимките му се продават по стрелбищата, девойки обикалят бегом целия квартал, с цел да се разминат още един път с него на улицата. В Народния спектакъл получава купища любовни писма. Според една поетична легенда, когато излиянията в пликове станали два куфара, артистът ги дал на Николай Лилиев (по това време драматург на Народния театър). Писателят поискал да се зареди с ентусиазъм от любовните писма, тъй като си нямал свои. Мълви се, че даже Лилиев получил инфаркт, четейки горещите редове…
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР