Безаналоговата армия на Владимир Путин в действителност се оказа безаналогова

...
Безаналоговата армия на Владимир Путин в действителност се оказа безаналогова
Коментари Харесай

Русия води война без военен командир

Безаналоговата войска на Владимир Путин в реалност се оказа безаналогова – надали има друга военна мощ в света, която да води война без боен пълководец. А в Украйна се случва тъкмо това. Няма боен пълководец на място, на фронта, който да взима решения, написа в. „ Ню Йорк Таймс “, цитирайки американски специалисти, анализирали съветските военни дейности през последните пет седмици.

Този метод за водене на война изяснява и неуспеха на съветската войска, която предприе пълномащабна военна инвазия в Украйна на 24 февруари. Липсата на съединителен боен водач в Украйна значи, че съветските въздушни, сухопътни и морски сили не работят в синхрон. Техните некоординирани акции на бойното поле са белязани от неприятна логистика, невисок морал и сред 7000 и 15 000 убити бойци, споделят висши чиновници на Съединени американски щати и самостоятелни анализатори.

Лошата тактика е причина и за гибелта на най-малко седмина съветски генерали на украинска земя. НАТО и Съединени американски щати са втрещени, че на бойното поле няма боен пълководец, който да дава заповеди. Вместо това заповедите се дават от Москва. От президента Владимир Путин, военния министър Сергей Шойгу или началника на генщаба Валерий Герасимов. Американското разузнаване разсекрети отчет, съгласно който Путин получава непълна информация за протичащото се в Украйна, и даже че има разкол сред него и Шойгу. Трудно е да се управлява война от стотици километри разстояние. То може да докара до спиране на връзката сред войските, които са на фронта, и стратезите в Москва, които изготвят военната тактика. Вместо да рационализира процеса, Русия има войска, която не е в положение да се приспособява към бързата и пъргава украинска опозиция. Руските бойци са научени да не вършат нито един ход без експлицитни указания на военачалниците им.

Този метод води до съществени неточности, каквито виждаме да позволен съветските агресори в Украйна. В Москва се чертае тактиката, след това тя се предава на генералите на място, които пък от своя страна я препредават на бойците – и последните би трябвало да следват тези указания, без значение от действителната обстановка на бойното поле. Другият сериозен проблем за Русия е, че никой не смее да сложи под подозрение решенията, които се взимат в Кремъл, даже те да не са верни. Войниците на дъното на йерархията не са упълномощени да показват дефекти в тактиката, даже те да са явни. Нагледен образец за неуспеха на съветската войска е потапянето на десантния транспортен съд „ Орск “ на пристанището в Бердянск. Американският ген. Уесли Кларс, някогашен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, пита: „ Колко би трябвало да си вманиачен, с цел да закотвиш транспортен съд на пристанище, преди първо да си обезопасил региона? “.

В американска военно командна конструкция, да вземем за пример, полеви пълководец с четири звезди ще координира и синхронизира всички подчинени въздушни, сухопътни и военноморски сили, както и специфични интервенции и кибероперации. Кампанията ще има съществена цел, център на тежестта, с интервенции в поддръжка на тази цел. В американската военна тактика се прави и оценка на минали интервенции, за която мнение дават взели участие в борбите американски бойци. В Русия обаче е останал навика от руско време информация да се пази в загадка и всички да се лъжат един различен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР