Без значение кой измерител на инфлацията използвате, ръстът на цените

...
Без значение кой измерител на инфлацията използвате, ръстът на цените
Коментари Харесай

Инфлацията ще се задържи. Какво означава това за инвеститорите?

Без значение кой измерител на инфлацията употребявате, растежът на цените в Съединени американски щати внезапно се забави през последната година. И въпреки всичко, в този момент, когато Федералният запас съумя да приближи инфлацията до задачата си от 2%, може да е неточност да се мисли, че тя ще остане ниска.

Напротив, инфлацията евентуално ще бъде по-устойчива опасност, в сравнение с е била от десетилетия, заради дългия лист от мощни сили, които са тласнали цените по-високо, и рестриктивните мерки на напъните на централната банка да я управлява. Историята също по този начин демонстрира, че неустойчивостта на цените е по-малко изключение, в сравнение с норма.

" Всеки, който е по-млад от 50 години и не е живял на нововъзникващ пазар, не е имал действителен опит с инфлацията ", споделя Стивън Д. Кинг, някогашен основен икономист в HSBC в Лондон и създател на книгата " Трябва да приказваме за инфлацията ", оповестена през май от Yale University Press.

" Един от уроците от 70-те години на предишния век е, че в случай че инфлацията стартира да понижава и се отпуснете, преди да се усетите, тя още веднъж се покачва. Можете да преминете от 5% на 3%, по-късно на 6% и 4% и назад на 7,5%. Фактът, че пада, не значи, че ще слезе и ще остане долу. "

Никой не би обвинил ръководителя на Федералния запас Джером Пауъл, че се отпусна в днешната битка с инфлацията. Но Пауъл и други централни банкери знаят, че не могат да поддържат лихвените проценти на равнище, което потиска икономическата жизнеспособност в дълготраен проект. Разбира се, високите лихви биха основали ниска и постоянна инфлация, само че това ще бъде стабилността на гробището, която никой не желае.
 Испания е първата страна в еврозоната, в която инфлацията падна под 2%
Първата страна в еврозоната, в която инфлацията падна под 2%

Темпът на напредък на цените при храните много се забавя

Инфлационната серпантина от предходната година имаше голям брой аргументи: големи държавни разноски за компенсиране на икономическия срив, обвързван с пандемията, който по този начин и не настъпи, проблеми във веригата на доставки, което прекъсна потока от артикули, и енергийният потрес, последвал нашествието на Русия в Украйна. Но действаха и дълготрайни сили.

Демографията беше една от тях. След доста години на повишаване на работната мощ пазарът на труда стартира да изтънява, оказвайки напън върху заплатите. Изменението на климата също е инфлационно, намалявайки предлагането на храни, наред с други неща.

Цените на зехтина се повишиха до най-високите равнища в историята след продължителна суша в Испания. Цените на захарта се покачват от несъразмерния дъжд в Индия и това са единствено два от многото образци. Борбата с изменението на климата също е скъпа и ще остане такава.

Плановете за нисковъглероден преход са нужни за бъдещия разцвет, само че прибавят към днешните разноски. Постигането на световна стопанска система с чиста нула до 2050 година ще изисква годишни вложения от 9,2 трилиона $ - съвсем половината от размера на стопанската система на Съединени американски щати, пресмята McKinsey.

Добавете всичко и наподобява ясно, че връщането към света с ниска инфлация и свръхниски лихвени проценти от последните години не е в проектите. " Преминаваме от свят, който преди беше доминиран от изобилието на запаси, към свят, доминиран от дефицита ", сподели Хю Гимбър, световен пазарен пълководец в J.P. Morgan Asset Management в Лондон.

" Икономическият свят може да наподобява напълно друго през идващите пет до 10 години. Използването на минали резултати като управление за бъдещето е нещо, против което постоянно предизвестяваме, само че е изключително правилно в този момент. "

Съживяването на инфлацията също по този начин слага вложителите в друга галактика от тази, която са обитавали през последните 30 години. Това основава провокации и благоприятни условия и допуска нуждата от по-активно ръководено портфолио.

Традиционно златото и твърдите активи, като недвижими парцели и първични материали, се смятат за най-хубавото хеджиране на инфлацията. Поне златото има история като ресурс на стойност, който датира от хиляди години.

И въпреки всичко, жълтият метал не създава поток от доходи и цената му също е нестабилна. Физическите активи може да наподобяват привлекателни, само че Кинг отбелязва, че историята демонстрира, че тяхната възвръщаемост също може да бъде слаба в интервали на инфлация.

Стратезите в BlackRock, най-големият управител на пари в света, придават на обвързаните с инфлацията облигации на развитите пазари най-голямото им стратегическо наднормено тегло, въз основа на мнението, че по-голямата част от пазара на облигации към момента не съумява да оцени какъв брой непрекъсната инфлация може да се окаже. Освен това те предлагат да се влага в трендове с дълга писта, като да вземем за пример изкуствен интелект.
 Задава се най-скъпата стачка в историята на Съединени американски щати
Задава се най-скъпата стачка в историята на Съединени американски щати

Куриерите от UPS упорстват за по-добри условия в груповия си трудов контракт

Друг метод би бил да се прегледат браншове, които не се оправят изключително добре в свят с ниски лихви, с вярата, че ще се оправят по-добре, в случай че лихвените проценти останат високи. Банките, да вземем за пример, са склонни да се показват по-добре, когато лихвените проценти са по-високи, тъй като техните чисти лихвени маржове се усъвършенстват.

Най-важното е, че вложителите би трябвало да признаят, че дългият сън на инфлацията е завършил, без значение от някои скорошни прогнози, че се задава дефлация на цените. Средният % на инфлация за една година надвиши 5% през 2022 година за първи път от 1990 година Разумно е да се допусна, че това ще се случи още веднъж през идващите няколко години.

Защита посредством " действителни " активи

Някои неща имат присъща стойност. Без значение какъв брой слаба или мощна е валутата, която употребявате за заплащане, главната стойност остава относително непрекъсната.

Храната да вземем за пример има присъща стойност. Ако един самун през днешния ден коства един $, а инфлацията скочи 30%, цената надлежно се приспособява към 1.30 $, тъй като хората към момента са също толкоз подготвени да заплащат за него, без значение от цената на валутата.

Същото важи и за други физически активи с присъща стойност, като недвижими парцели и благородни метали. Няколко хартиени актива също защищават от инфлация, макар че го вършат посредством по-изкуствени средства, да вземем за пример Министерството на финансите поправя цената на предпазените от инфлацията скъпи бумаги.

Докато изследвате устойчиви на инфлация вложения, имайте поради, че никоя инвестиция не е напълно устойчива на инфлация. Те се оправят добре, само че това не значи, че ви пазят напълно.

   1. Недвижими парцели

Хората се нуждаят от покрив над главата си и ще заплащат ставките за жилище, каквито и да са те.

Стойността на $ в Съединените щати жестоко се е понижила на половина за 30 години - от 1990 година до 2020 година - съгласно Бюрото по труда и статистиката. Средната цена на жилището през 1990 година е била 117 000 $ съгласно ФЕД. И въпреки всичко през първото тримесечие на 2020 година междинната цена на жилището беше 324 500 $.

Имайте поради, че цените на парцелите доста изпревариха инфлацията. Те съвсем са утроили стойностите си от 1990 година насам, макар че щатският $ коства единствено половината от предходната си стойност.

И по този начин, по какъв начин вложителите могат да се възползват от устойчивите на инфлация недвижими парцели?

Покупка на парцел за отдаване чартърен

Имотите, които се купуват с тази цел, оферират непоклатимост, да вземем за пример ежемесечен въздържан приход и данъчни преимущества. Но най-много отбрана от инфлация. Като притежател на парцел чартърен, вие повишавате наема всяка година, с цел да сте в крайник с пазарните цени, които нормално надвишават инфлацията.

Всъщност наемът се оказва един от най-важните мотори на инфлацията. Това прави наемните парцели съществена инвестиция в битката с инфлацията.

Купуване на парцел

Собствениците на жилища с ипотека с закрепена рента са предпазени от инфлация, най-малко за разноските за жилище. Повече от предпазени - инфлацията им оказва помощ, като понижава цената на месечните ипотечни вноски.

При наемите няма такава отбрана.

Все отново внимавайте да не объркате дома си с същинска инвестиция. Купуването на жилище и неговата поддръжка след това е нещо, което ще вършиме постоянно, а не е просто инвестиция. Ежедневните разноски и грижата за парцела могат да ви костват доста, в случай че не се учите да пестите.

   2. Стоки

Стоковият индексен фонд работи също като всеки различен индексен фонд. Може да се влага в него посредством брокер. Отразява пазарният показател - в тази ситуация показателя на стоковия пазар, който наблюдава една стока, група от сходни артикули или пазара на артикули като цяло.

   3. Злато и скъпоценни метали.

Когато инфлацията е висока, вложителите прибягват до злато. Скъпоценните метали също способстват за относително устойчива на криза инвестиция, защото златото резервира цената си.

То има наклонност да се показва едва на бичи пазари, само че вложителите го считат за сигурна инвестиция в интервал на спад.

   4. Акции, насочени към напредък.

Струва си да се означи, че насочените към растежа акции са такива, чиято прелест идва от капацитета за повишение на цените, за разлика от акциите, насочени към приход, които заплащат високи дивиденти. Това няма нищо общо с растежа по отношение на стойностите на скъпите бумаги.

Компаниите, които могат да покачат цените си наред с инфлацията, са склонни безвредно да минават през инфлационните интервали. Например, даже в случай че разноските за първични материали на питателните компании нарастват по време на инфлацията, те нормално могат да преминат през този интервал без да отчетат загуби.

Същата логичност важи за доста браншове, които дават съществени артикули и услуги.

Ето някои браншове, които нормално оцеляват чудесно по време на инфлационните интервали:

- Хранителни артикули

- Грижа за здравето

- Енергия

- Строителни материали

- Технологии
 Какво се случва с пазара на парцели в Съединени американски щати след 10 покачвания на лихвите
Какво се случва с един от най-големите пазари на парцели в света след 10 покачвания на лихвените проценти

Предполага се, че с повишението на лихвените проценти, цените ще падат, само че това не се случи

Докато тези компании могат да покачват цените си дружно с инфлацията и да поддържат облагите си, цените на акциите им също би трябвало да се покачва.

Ценните бумаги, насочени към приход, които заплащат стабилен дял, също не се оправят, защото дивидентите нормално не съумяват да порастват паралелно с инфлацията. Инвеститорите в дивиденти също биват наранени от постоянните налози върху приходите, което в допълнение понижава действителната стойност на тези дивиденти.

   5. Криптовалути

Никой не знае по какъв начин се движат те, когато има хиперинфлация. Имат няколко преимущества пред държавните фиатни валути (тези, които не са подкрепени със злато или други действителни стоки). Първо държавните управления, които желаят да ръководят дълга си посредством печатане на повече пари, не манипулират криптовалутите.

Вместо това паричното предложение на криптовалути зависи от тяхната лична логичност. Например новата доставка на биткойн се забавя с времето. На всеки четири години има разполовяване. През 2012 година криптовалутата падна до 25 биткойни на всеки 10 минути, през 2016 година спадна до 12.5, а през 2020 година спадна до 6.25. Предстои още едно разполовяване през идната година.

Доставките не престават да порастват, само че става с по-бавни темпове с течение на времето. Това основава прогресивен напън върху цената на всяка единица.

Проблемът с криптовалутите е, че не е ясна главната им стойност. Има някаква присъща стойност в анонимната валута, която не се управлява от никое държавно управление. Но никой не знае тъкмо каква е тя. Това прави криптовалутите повече спекулации, в сравнение с вложения.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР