Без значение е дали детето се страхува или с нетърпение

...
Без значение е дали детето се страхува или с нетърпение
Коментари Харесай

5 трика от помощ за адаптация към детската градина

Без значение е дали детето се опасява или с неспокойствие желае да отиде на градина, с цел да се срещне с куп нови приятелки и учителката, за която дълго сте му разказвали, промяната на ситуацията постоянно е стрес.
Има обаче начин да го намалите.

Идете дружно на пазар
Тръгването на детска градина би трябвало да се свързва с приятни нововъведения.
Идете дружно на пазар и купете всичко належащо – раничка, комплект за преобличане, чашка (всичко, каквото е поръчано от възпитателите). Изберете дружно с детето  такива, на които са нарисувани обичаните му герои от анимационни филми и книги.
Така то ще се усети съпричастно с идното събитие, а и ще бъде улеснено да си разпознава движимостите.

Подберете комфортни облекла
Когато детето ще би трябвало независимо и то бързо да се облече и съблече, е доста значимо облеклата да са комфортни – да не са стегнати, да нямат непотребни копчета и ципове. Обувките да не са с връзки, а с велкро, с цел да не се постанова да ги връзва, а просто да залепва.
Ще се постанова то да се съблича и облича най-малко 3-4 пъти денем, поради спортните и музикални занимания, и разходките в градината. А зимата, когато облеклата са повече, става и по-трудно.

Доближете менюто в къщи до това в градината
Опитните майки поучават тази подготовка също да стане от  рано, още от вкъщи. Особено, в случай че детето е злоядо и с придирчив усет.
Разпитайте какво най-често се сервира в детската градина и нека  то опитва новите усети първо вкъщи.

Измислете обред за пробуждане
Настроението на детето зависи от неговото самочувствие, а то – от пълноценния сън. Ако до тръгването на детска градина то е спало до по-късно, би трябвало последователно да промените този режим. Добре е да извършите събуждането допустимо най-приятно.
Купете някакъв радостен будилник, който вместо звънец има ария на птици или други естествени звуци. Изберете песничка, която да звучи, до момента в който детето се облича. Ако то закусва в къщи, му пригответе „ Вълшебна запарка за разсънване “,  каквато пият великаните, в специфична чашка с картинки.

Направете пътя до градината занимателен
Хлапето хленчи и капризничи, а майка му се кара – настроението още от сутринта на всички е развалено. Ако нямате сили и фикция, използвайте утринните часове, за нещо потребно: разказвайте приказка, пейте песнички или измислете занимателна игра (кой ще види повече червени коли или повече баби с внуците си).
А на връщане вечерта непременно разпитайте детето по какъв начин е минал неговият ден, с кого се е запознало и играло. Имало ли е мотив да се сърди и ядосва. Какво е имало за обяд и закуска.
Нека детето знае, че мама и баща са подготвени да чуят и да споделят и насладите и паниките му.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР