Без значение дали току-що сте поели управленска позиция в компанията

...
Без значение дали току-що сте поели управленска позиция в компанията
Коментари Харесай

Спрете да се сравнявате с другите: 3 стратегии, които ще ви помогнат

Без значение дали преди малко сте поели управническа позиция в компанията или сте в основен момента на вашата кариера като началник, от който зависи професионалното ви бъдеще, вие евентуално сте обзет от възприятието за безпределно подозрение в личните ви качества и благоприятни условия, което е подбудено от най-големият зложелател на професионалиста: сравняването с останалите.

На множеството от нас ни се е случвало да преглеждаме профила в обществените мрежи на сътрудник или чиновник в конкурентна компания и да се възхищаваме (и от време на време завиждаме) на множеството нови достижения и награди, които той е спечелил през последните седмици и месеци. В този момент ние започваме да се съмняваме в способността си да бъдем водачи и да се питаме дали другите имат някаква формула за триумф, която ние не знаем.

Баба ми обичаше да споделя, че „ в никакъв случай не би трябвало да се сравняваш с другите, тъй като вселената основава единствено оригинали “. Това е принцип, който не преставам да последвам до през днешния ден и който ми е оказал помощ да реализира някои от най-значимите триумфи в моя живот.

Всички водачи изпитват моменти на уязвимост и неустановеност, когато правят оценка и разискват личния си триумф. Това са три тактики, които ще ви оказват помощ да спрете да се сравнявате с другите и да избегнете тези подозрения като се фокусирате единствено и само върху персоналното си развиване.

1. Концентрирайте се върху неповторимите си мощни страни

В моята компания всяка седмица организираме бизнес съвещания с дами основателки. Първият въпрос, който задаваме на участничките, е: „ Какви са вашите неповторими качества? “. След това караме присъстващите да си запишат своите отговори и да ги прочитат най-малко един път дневно, с цел да се отърват от потребността да се съпоставят с другите.

Всички имаме неповторими и характерни гении, умения и качества. Ние обаче постоянно подценяваме нашите неповторими качества, когато се съпоставяме с останалите. На забравяйте, че най-хубавите водачи не са тези, които просто имитират най-успешните водачи, а тези, които познават добре персоналните си качества и се възползват от своята уникалност.

2. Научете се да оценявате непознатите достижения

Когато поздравявате някой различен за негово значимо достижение, вие оценявате триумфа му по достолепие и премахвате потребността от съпоставяне. Освен това, по този метод ви си гарантирате, че ще получите самопризнание от него, когато постигнете нещо значимо, и откривате пред себе си редица благоприятни условия, който не биха съществували, в случай че методите със злоба и ненавист към непознатия триумф. Истинските водачи правят оценка достиженията на другите, тъй като познават пътя, който са минали, и жертвите, които са създали, с цел да реализиран задачата си.

3. Не сравнявайте това, което сте постигнали за две години, с постигнатото за двадесет години от някой различен

Удивително е какъв брой доста водачи имат вяра, че могат да станат сполучливи за един ден. На нашите срещи непрекъснато ми се постанова да подсещам на присъстващите, че Джеф Без не е образец за човек, който е намерил триумф още от първия ден, откакто е основал Amazon. Той е образец за десетилетия на безрезервност, ангажираност, резистентност и непримиримост.

С други думи, не можете да сравнявате това, което сте постигнали при започване на вашата кариера, с достиженията на някой, който има преднина от 20 година преди вас. Голяма част от хората, с които се сравнявате, имат по-голям опит от вас и надлежно повече достижения. Истината е, че вие може да сте на същото равнище на развиване или даже на по-високо от това, на което те са били на вашата възраст.  Именно затова единственият човек, с който би трябвало да се сравнявате, е този, който сте били самите вие преди една година.

Керъл Санкар , бизнес съветник и създател на компанията The Confidence Factor for Women in Leadership, заInc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР