Без вас, учителите, няма да я има българската нация. Вие

...
Без вас, учителите, няма да я има българската нация. Вие
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Без учителите няма да има българската нация

Без вас, учителите, няма да я има българската нация. Вие предавате освен познание, вие възпитавате в добродетели, изграждате персони. Често чувате какъв брой е значима ролята ви, само че в това време оставате недооценени от българската страна и общество. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към учителския колектив и управлението на 136 ОУ "Любен Каравелов " в София. По мотив Деня на националните будители вицепрезидентът посети образователното заведение, където учениците са главно от ромски генезис, от столичния квартал "Факултета ".
Думата будител я няма в нито един различен език. Тя не се свързва единствено с просвещаване и обучение, само че и с национализъм, с национално-освободителните ни битки, означи Илияна Йотова. По думите й актуалните будители не са единствено в областта на науката и културата. Това са хората, които имат отношение към нашето благоденствие и към това да я има България, посочи вицепрезидентът.
С обръщение да знаят и помнят античната 13-вековна история на България се обърна Илияна Йотова към учениците. Не е задоволително единствено да знаете биографиите на славните ни герои и велики персони, само че и да се учите от добродетелите, които ги водеха и които ни завещаха, уточни вицепрезидентът. Бъдете горди, че сте българи, прикани Илияна Йотова.
По-късно вицепрезидентът беседва с управлението и учителския колектив на 136 ОУ "Любен Каравелов ". Директорката Галина Сахиева срещна Илияна Йотова с механизма, който са създали с колектива, с цел да притеглят повече деца от ромски генезис в класните стаи. Заедно с посредници от ромски генезис учителите събират децата непосредствено от домовете им и ги водят в учебно заведение. Изключително сложен, на моменти съвсем неосъществим, е процесът на увещание на родителите, че образованието е значимо и техните деца би трябвало да посещават образователни занятия.
Ние първо възпитаваме, учим на привички тези деца, а едвам по-късно ги образоваме, показаха учителите. Необходима е и дейна работа с родителите, които в по-голямата си част са необразовани.
Според учителите процесите на интеграция не са сполучливи. Общо бе мнението, че стратегиите за интеграция не работят, те са единствено безуспешно асимилиране на средства. Проблемът е доста комплициран. Той се корени и в нравите на ромските общности, и в отношението към тях на останалата част от българското общество. Едните не престават да се капсулират, другите не престават да отхвърлят и отхвърлят.
Тема на диалога бе и подкопаването на престижа на учителя. Учителският колектив показа огорчението си от другия статут, които имат те и учебни заведения като тяхното измежду останалите сътрудници. Чувстваме се сами. Не усещаме поддръжка. Трябва да се чува за положителния образец, показаха те.
Друг главен проблем е и неналичието на добре готови фрагменти за учителската специалност.
Вицепрезидентът предложи организирането на национални срещи взаимно с просветителното министерство, чиято съществена тематика да бъде приобщаващото обучение. На тях би трябвало да се обсъдят нужните промени в дълготраен проект.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР