Без успех приключи снощи издирването на баща и син, изгубили

...
Без успех приключи снощи издирването на баща и син, изгубили
Коментари Харесай

Директорът на ППС: Изгубените баща и син в Стара Планина не са били подготвени

Без триумф завърши нощес издирването на татко и наследник, изгубили се в Стара Планина преди 5 дни. В избавителната акция се включиха и военни елементи с дронове.

Един от разновидностите за изкачването към връх Ботев стартира от местността Паниците, както са създали и двамата туристи. До върха на 2376 м височина следват стръмни скатове, гористи местности, ридове, красиви гледки, само че и доста провокации. Следващата стъпка към върха на татко и наследник е била хижа „ Рай “. От нея до връх Ботев са 4 километра – все мъчно трасе. След като са били в заслона на върха, при извънредно неприятно време, туристите потеглят надолу. За последно връзка с бащата и сина е имало в сряда следобяд – 5 февруари.

Кметът на Калофер: Борисов даде обещание финансиране за заслони до връх Ботев

„ Това е доста сериозен маршрут, положителните планинари знаят, че той не се подхваща току-тъй. Особено при предизвестията за утежняване на времето. От една страна късно потегляне, второ – недобра екипировка и подготовка, доколкото разбирам не са имали огромен опит в планината “, разяснява шефът на Планинската избавителна работа към БЧК Емил Нешев пред БТВ.

Той прецизира също, че мъжът и момчето не са подали сигнал към ППС, даже когато са разбрали, че са се изгубили на 4 февруари следобяд.

Припомняме, че двамата изчезнаха на 5 февруари. В 16:00 часа същия ден е последният контакт с тях. В продължение на 4 дни планински спасители и военни ги търсеха при ужасни метеорологични условия. Единствената открита диря от тях бе фенер за глава.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР