„Без тест няма как да се каже, заяви в „Здравей,

...
„Без тест няма как да се каже, заяви в „Здравей,
Коментари Харесай

Д-р Гергана Николова, БЛС: Заплащането на тестовете за COVID-19 не трябва да тежи на пациента

„ Без тест няма по какъв начин да се каже ", съобщи в „ Здравей, България " по NOVA доктор Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз

Така тя разяснява, по какъв начин през есента заболелите от ковид-19 ще се разграничават от инфектираните с грип и други респираторни вируси.

„ В момента обсъждаме по какъв начин ще се вършат тестванията. Доста пациенти се оплакваха от това, че се постанова да си вършат PCR при постъпването в болница. Логично е. Болниците, лечебните заведения, не могат да се трансформират в развъдник на болестта ", акцентира доктор Николова.

По нейните думи заплащането на тези проби не би трябвало да тежи нито на пациентите, нито на лечебните заведения. Днес ще има среща с НЗОК и здравното министерство по въпроса.

„ Другият проблем, който не е решен и който следва да решим - за мен доста тежи, е кой и по какъв начин ще заплаща тези проби в доболничната помощ. Браво на тези работодатели, които обезпечават, поемат и заплащат някакви проби. РЗИ заплаща тестванията на контактните лица ", уточни доктор Николова.

Тя разясни, че в случай че човек има признаци на ковид-19 и общопрактикуващият доктор реши, че би трябвало да се направи проучване, сега не е ясно кой ще заплати теста.

„ Сега, както се работи по системата или би трябвало да изпратят това нещо да го реши районният епидемиолог, което значи, че вие ще би трябвало да ходите болен, или би трябвало да ви дам направление за пулмолог ", изясни доктор Николова.

„ Не може да тежи на пациента това нещо. Трябва да има някакъв работещ логаритъм. Най-малкото да се каже: при тези, тези и тези признаци, на пациента би трябвало да му се направи подобен тест, който ще го поеме - кой, би трябвало да се реши ", съобщи доктор Николова.

Експертът акцентира, че не е наложително постоянно да се прави PCR тест.

„ Дали и какъв тест ще се направи, това би трябвало да може да избере лекарят ", сподели доктор Николова. „ По в този момент настоящите разпореждания нито един общопрактикуващ доктор не може да назначи тест за ковид-19 на нито един от пациентите си. Не сме оторизирани с тези права. Трябва да се мине или през РЗИ или през експерт ".

„ Очаква се да се повишат цените на клиничните пътеки за лекуване на ковид ", заяви още доктор Николова. Обсъжда се и пациентите, които се усещат добре, да може да бъдат изписвани и да не престават лекуването си у дома под наблюдаване на персоналния им доктор. Досегашната процедура е те да остават в болница до 2 негативни PCR теста за ковид-19.

„ Това блокира кревати в лечебните заведения ", уточни доктор Николова. „ Това са неща, които би трябвало да бъдат решени ".

Лекарят съобщи, че всички гърмежи на ковид по места са резултат от събирания на хора.

„ Никой не може да каже до каква степен е измършавял вирусът ", акцентира доктор Николова и добави, че може би сега има повече пациенти с по-лека симптоматика, тъй като доста от инфектираните са по-млади.

„ Човек не може да се лекува самичък ", безапелационна е доктор Николова. Тя прикани хората да не вършат опити със здравето си и да не одобряват медикаменти без лекарско наставление.

Д-р Николова регистрира, че разхлабването на ограниченията е било неизбежно, тъй като рестриктивните мерки са довели до доста депресии, под паника разстройства, затруднения на хроничните болести, задържане на профилактиката и имунизациите при децата, отсрочване на проучванията на рисковите групи за други рискови заболявания, като рак и диабет.

„ Не можем да седим затворени, няма по какъв начин. Апелирам към всички - отдалеченост, стерилизация ", прикани доктор Николова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР