Без споразумение приключиха разговорите между лидерите на Косово и Сърбия

...
Без споразумение приключиха разговорите между лидерите на Косово и Сърбия
Коментари Харесай

Няма споразумение между Косово и Сърбия след разговорите в Брюксел

Без съглашение завършиха диалозите сред водачите на Косово и Сърбия в Брюксел. Това заяви висшият представител на Европейски Съюз по външните работи и сигурността, който посредничи в разговора. 

Жозеп Борел съобщи, че Европейският съюз е предложил проект за преодоляване на напрежението и сръбският президент Александър Вучич го е приел. Косовският министър председател Албин Курти обаче го е отхвърлил. След траялите близо осем часа диалози Борел прикани Прищина да спре мярката по подмяна на сръбските автомобилни номера с косовски.

 
Сега чакам Косово неотложно да спре по-нататъшните стадии, свързани с пререгистрирането на коли в Северно Косово. А Сърбия - да спре издаването на нови табели, в това число такива с букви КМ. Това е предлагането, което съвсем постигнахме, само че откакто не стана допустимо по доста разнообразни аргументи, желая да подчертая, че приканвам двете страни да изпълнят тези две претенции.
Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по външните работи и сигурността

По думите на Борел това ще даде време на двете страни да търсят " стабилно решение " на казуса. 

Властите в Косово от години искат етническите сърби да сменят старите номера на колите от предишния век, когато отчасти приетата страна към момента беше част от Сърбия. Опитите на Прищина да направи това по-рано през годината бяха посрещнати от опозиция - косовските сърби блокираха пътища, а някои от тях подадоха и оставки от държавни постове в символ на митинг.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР