Без спиране на кортикостероидите, както и хлорокин/хидроксихлорокин и сулфасалазин по

...
Без спиране на кортикостероидите, както и хлорокин/хидроксихлорокин и сулфасалазин по
Коментари Харесай

Препоръки към ревматично болните: Не спирайте хидроксихлорохина по време на пандемията |

Без прекъсване на кортикостероидите, както и хлорокин/хидроксихлорокин и сулфасалазин по време на лекуването от COVID-19 за ревматично болните предлагат от Българското сдружение по ревматология. Специалистите приготвиха рекомендации към пациентите с ревматологични болести по време на пандемията от ковид.

Според тях пациенти с ревматични болести, безсимптоми на COVID-19 , които са били в контакт със SARS-CoV-2-позитивно лице, би трябвало да бъдат тествани за SARS-CoV-2 като започнатото лекуване с ксБМАРЛ, бБМАРЛ, JAK-инхибитори, глюкокортикоиди, НСПВС и антиостеопоротични средства не се прекъсва. Въпросните лекарства (без хлорокин/хидроксихлорокин и сулфасалазин) се стопират единствено при доказана зараза. Специалистите поучават обаче, даже и в тези случаи лекуването с кортикостероиди да продължи.

Специално внимание се обръща на пациентите със систематични ревматични болести (активен лупус, деен васкулит, дейна систематична склероза), лекувани с циклофосфамид или глюкокортикостероиди. При тях би трябвало да се намерения за профилактика на пневмоцистната пневмония - PJP (заболяване, което се получава от време на време при заболели с подтиснат имунитет). Това положение може да бъде клинично сбъркано с пневмония COVID-19, а може и да се чака общуване на двете пневмонии.

Препоръките обгръщат и бъдещите майки, които имат ревматични болести . При тях е за предпочитане раждането да става по натурален път (с вероятно инструментално подпомагане), с цел да се избегне изтощението на майката и ненужни хирургически затруднения при към този момент болна пациентка. Новородените деца от SARS-CоV-2 положителна пациентка пък следва да се изолират за интервал от 14 дни и през това време не е желателно да бъдат кърмени.

С новите рекомендации Българското ревматологично сдружение дава опция на комисиите за издаване на протоколи за биологични медикаменти и JAK инхибитори да издават документите за период до 12 месеца. Условието е да има писмена консултация от лекуващия ревматолог за продължение, прекъсване или смяна на лекуването.

Най-важното ни обръщение към пациентите е, че консултацията с лекуващия ревматолог не може и не трябва да бъде отлагана за повече от половин година. При този вид болести даже и 2-3 месеца без медицински контрол могат да доведат до тежки затруднения, изяснява проф. Стоилов, който е и ръководител на Българското ревматологично сдружение.

Той прецизира, че в Клиниката по ревматология на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ ще се съобразят със заповедта на здравния министър за прекъсване на плановия банкет, само че никой пациент в усложнено положение няма да бъде върнат . Лекарите са подготвени и за онлайн съвещания, както и такива по телефона.

Препоръките са основани на изводите и наблюденията на двете съществени ревматологични организации: Еuropean League Against Rheumatism (EULAR) и American College of Rheumatology (ACR). В поддръжка на тези рекомендации British Society for Rheumatology (BSR) и Australian Rheumatology Association (АRА) също одобриха логаритми за държание при зараза с COVID-19. Това заяви проф. Румен Стоилов от най-голямата Клиника по ревматология в България в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР