Без шумни тържества и в условията на глобална пандемия Европа

...
Без шумни тържества и в условията на глобална пандемия Европа
Коментари Харесай

В условията на пандемия: Европа отбелязва 75 години от края на Втората световна война

Без шумни тържества и в изискванията на световна пандемия Европа отбелязва 75-ата годишнина от края на Втората международна война. Обичайно Германия не чества годишнините от 8 май 1945 година, когато нацисткият режим капитулира пред съюзническите сили.
Снимка: Reuters
Този път градските управляващи в Берлин взеха решение да разгласят почивен ден на тази дата, символизираща провалянето, само че също по този начин рухването на националсоциализма и освобождението на концлагерите- нещо невиждано до момента.
Снимка: Reuters
Първоначално президентът Франк-Валтер Щайнмайер бе планувал в Германия огромна публична гала с 1600 посетители, само че поради пандемията се наложи да я анулира. Подобно празненство за 8 май е имало в страната единствено един път - през 1995 година

Вместо това президентът и канцлерът Ангела Меркел ще положат венец в памет на жертвите от войната и Холокоста, лишил живота на 6 милиона евреи.
България и 8 страни от Източна Европа: Русия пробва да манипулира историята С края на войната не идва независимост за цяла Европа, се споделя в формалната декларация
Щайнмайер ще произнесе и тирада. Това ще е по-скоро алегоричен жест-предупреждение в една страна, където надига глава антисемитизмът, а дългът на паметта постоянно се слага под въпрос от крайнодясната партия „ Алтернатива за Германия” (AfD), влезнала преди три години в Народното събрание.

Снимка: Reuters Лидерът на AfD Александър Гауланд, провокирал към този момент скандал, когато назова хитлеристкия интервал от 1933 до 1945 година „ котешка пикня “ във „ великата история “ на Германия, още веднъж разбуни духовете към 8 май. Той разкритикува деянията, с които съгласно него се празнува едно „ безусловно проваляне “ за страната, изгубила опцията сама „ да оформи своето бъдеще “.
Снимка: Reuters
Партията отбелязва „ двойнственото значение “ на този ден, който припомня също за загубата на територии в Източна Европа и за гибелта на стотици хиляди цивилни германци при съюзническите бомбардировки. Позицията на AfD бе сурово наказана и от другите политически сили в Германия.
Снимка: Reuters
„ Знаем поуките от тежката си история. Омразата е породила диктатурата, а диктатурата е довела до войната “, означи по-специално министърът на културата Моника Грютерс.
Заев: Въпросът за Гоце Делчев ще се реши в духа на общата ни история с българския народ Опозицията в Скопие основава напрежението сред двете страни, сподели някогашният македонски министър председател
Без церемониал и в Москва. Коронавирусът провали и обичайния церемониал за Деня на успеха на 9 май.
Президентът Владимир Путин ще направи послание към жителите на Русия, очакващи да чуят най-много решения за интервала след 11 май, когато завършва изолацията, оповестена преди повече от месец, с цел да попречва разпространяването на ковид.
Снимка: Reuters
В Лондон кралица Елизабет II ще насочи през днешния ден към британците обръщение, в 20.00 ч. (22:00 ч. Българско време) - тъкмо в часа, когато татко ѝ крал Джордж VI е приказвал по радиото през 1945 година “.
Снимка: Reuters
Честванията ще бъдат лимитирани и във Франция, където президентът Макрон ще постави венец пред статуята на военачалник Де Гол в Париж, след това и пред Гроба на Незнайния боец.
Снимка: Reuters
Политиците в Прага също ще поднесат венци на Паметника на Незнайния боец - един по един, през 10 минути.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР