Без сериозни търговски нарушения и оплаквания в Комисията за защита

...
Без сериозни търговски нарушения и оплаквания в Комисията за защита
Коментари Харесай

Не е имало сериозни търговски нарушения на Свети Валентин

Без съществени търговски нарушавания и недоволства в Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) са минали Свети Валентин и Трифон Зарезан, заяви ръководителят на Димитър Маргаритов в утринния блок на Канал 3.

„ Постарахме се авансово да осведомяваме хората защо да внимават и къде биха могли да бъдат притеснителните моменти, изключително в случай че считат да запазят по-дълъг уикенд, комбиниран с тези празници”, уточни той, представен от пресцентъра на КЗП.

„ Ние приветстваме всяка една мярка, изключително когато е обвързвана и с указател, и с правилник, за оптимално изсветляване на туристическия бизнес и за това всички играчи да са сложени при равни условия и да съблюдават правилата”, разяснява ръководителят на КЗП самодейността на министъра на туризма Николина Ангелкова против нелоялната конкуренция на търговци, които оферират през интернет платформи нерегистрирани според условията на законодателството обекти. Според Маргаритов един от огромните проблеми в бранша са точно некатегоризираните места, само че позитивното е, че в последните години такива се срещат все по-рядко.

„ Могат да се подхващат редица ограничения, също така, което и сега се прави за развиването на туризма и което по никакъв начин не е малко. Година след година България покачва реномето си в интернационален мащаб на атрактивна туристическа дестинация, както за зимен, по този начин и за летен туризъм, а за какво не и за всесезонен, поради обстоятелството, че културният туризъм у нас би могъл да бъде с необятни размери”, продължи той. По негово мнение от време на време се водят полемики, които излизат отвън рамките на това каква е настоящата нормативна уредба, което може би не е най-полезното за развиването на туризма. „ Достатъчно ясни са законовите правила, както и това къде те би трябвало да бъдат усъвършенствани. Но най-важното е да бъдат спазвани, с цел да може идващите да почиват тук да имат успокоение и чувство, че всичко се развива по правила, че има предсказуемост в държанието на търговците в туристическия бизнес и оттова да пристигна удовлетвореността и желанието да се завърнат още веднъж тук”, добави Маргаритов.

Председателят на КЗП дефинира пазара като динамична големина, върху чието моделиране въздействие оказват всички участници в него. „ От една стана, потребителите със своето държание – с потребителското търсене, с това по какъв начин реагират, когато към тях са адресирани нелоялни търговски практики. От втора страна, самите търговци – когато желаят да съблюдават разпоредбите, какъв е резултатът върху пазара, когато пък ги нарушават – по какъв начин реагира и самият консуматор, и контролният орган. И когато споделям контролния орган, несъмнено, задачата на институциите е да наблюдават разпоредбите да бъдат спазвани, само че да имат и превантивна функционалност – с осведомителни акции, с косвено въздействие върху пазара да се пробват да оказват помощ както на потребителите, по този начин и на търговците да се ориентират в съответната пазарна среда и по този метод да се обезпечи нужното спокойствие”, сподели в умозаключение Маргаритов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР