Без съществени промени след , днес парламентът прие на второ

...
Без съществени промени след , днес парламентът прие на второ
Коментари Харесай

Депутатите приеха социалния бюджет с рекордни разходи за пенсии и трансфер от държавата

Без основни промени след, през днешния ден Народното събрание одобри на второ четене законопроекта за бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2023 година, оповестява Българска телеграфна агенция. Депутатите гласоподаваха уравновесен бюджет, в който са планувани доходи и прехвърляния в размер на 21.8 милиарда лв. и също толкоз разноски. Разходите за пенсии за 2023 година са 19.1 милиарда лв., като се усилват с 1.1 милиарда лв.. Планираните доходи от осигурителни вноски са 11 милиарда лв., очакван е и спомагателен трансфер от държавния бюджет за покриване дефицита от средства в бюджета на Държавното публично обезпечаване в размер на 10.2 милиарда лв.. Трансферът, който прави държавният бюджет към този на ДОО за тази година се усилва с 2.5 милиарда лв.. В признатата по-рано през днешния ден държавна стратегия е записано, че до края на 2024 година би трябвало да бъде извършена пенсионна промяна.

Обезщетението за развъждане на дете до 2-годишна възраст и за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) се усилва от 710 лева на 780 лева, считано от 1 януари 2023 година Отхвърлено беше предлагането на " Българска социалистическа партия за България " компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст да бъде нараснало на 850 лв..

От 1 август т. година минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица, за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители се усилва от 710 на 780 лв.. От Движение за права и свободи желаеха да не се подвига минималният застрахователен приход за земеделските производители и той да остане 710 лв., само че това предложение не беше признато.

Максималният месечен размер на осигурителния приход остава 3400 лв..

От 1 юли т. година се осъвременяват с 12% по така наречен " Швейцарско предписание " пенсиите за трудова активност, отпуснати до края на предходната година. От 1 юли минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст става 523.04 лв., взеха решение депутатите.

Отхвърлено беше предлагането на Българска социалистическа партия за увеличение на дневното минимално обезщетение за безработица от 18 лв. на 23 лв., както и настояването на социалистите с 15 млн. лв. да се усилят разноските за личен състав в бюджета на Националния застрахователен институт (НОИ).

Планираното нарастване на заплатите на работещите в Национален осигурителен институт ще бъде осъществено посредством гласуването на централния бюджет, което е гласувано за на следващия ден.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР